Kruimeltje extra voor kunst

CDA, VVD en PVV willen de regio-orkesten sparen in de bezuinigingen in de kunstsector.

„Een toneelspel, om het CDA als held neer te zetten.”

Het Malieveld in Den Haag, gisteren. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 27 juni 2011 Protest van kunstenaars, op het Malieveld, tegen de voorgenomen bezuinigingen op de kunsten. foto © Roel Rozenburg
Het Malieveld in Den Haag, gisteren. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 27 juni 2011 Protest van kunstenaars, op het Malieveld, tegen de voorgenomen bezuinigingen op de kunsten. foto © Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil gedurende vier jaar 12 miljoen extra uittrekken voor orkesten in de regio. PVV en VVD willen dat Opera Zuid ook in de toekomst subsidie houdt. De partijen hebben daarover gisteren moties aangekondigd, tijdens overleg met staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD). Vandaag dienen ze die moties officieel in, de stemming vindt donderdag plaats.

Als deze moties worden aangenomen, waar het wel naar uitziet, gaat meer geld naar de regio dan voorzien in de kabinetsplannen. Vorige week werd al bekend dat VVD en CDA willen dat het Friese theatergezelschap Tryater structurele subsidie houdt.

Kamerlid Bart de Liefde (VVD) kon nog niet zeggen waar dat geld vandaan zou moeten komen. „In ieder geval moet het binnen de 200 miljoen aan bezuinigingen.” Voorwaarde voor Opera Zuid om structurele subsidie te krijgen, is samenwerking met andere gezelschappen. „De Reisopera bijvoorbeeld.” De Liefde benadrukte gisteren dat de VVD-fractie voorstander is van extra geld voor regio-orkesten, maar dat daarmee ook het Rotterdam Filharmonisch en het Haags Residentie Orkest worden bedoeld. „De Randstad is ook een regio.”

Kamerlid Marieke van der Werf (CDA) noemt het „heel fijn dat er iets meer geld gaat naar de regio”. Het CDA zet zich traditioneel in voor de regionale spreiding. „Meer geld voor de regio is prima natuurlijk”, zegt Kamerlid Boris van der Ham (D66). „Maar het is wel duidelijk een toneelspelletje om het CDA nu als held neer te zetten.” Jetta Klijnsma (PvdA) zegt dat zij de moties uiteindelijk denkt te steunen. „Wij willen ook in de regio infrastructuur.” Maar, voegt ze toe: „Dit is maar een kruimeltje.”

De oppositiepartijen bepleitten gisteren om de bezuinigingen van 200 miljoen op een totaal van 900 miljoen niet in één keer door te voeren in 2013. Ook zeiden ze dat er minder moet worden bezuinigd. Jasper van Dijk (SP): „Minimaal de helft minder.” Van der Ham vond dat meer moet worden bezuinigd op musea en dat dit geld naar de beeldend kunstenaars moet.

Zakelijk leider Richard Lomans van Opera Zuid was „voorzichtig positief”. Ook de directeur Henri Broere van het Limburgs Symfonie Orkest reageert opgetogen, maar voorzichtig.