Kortkolom economie

Export groente naar Rusland hervat

Moskou. Rusland heeft dinsdag weer groenten uit Nederland en België toegelaten. Hiermee is een einde gekomen aan een volledig Russisch importverbod op Europese groenten. Dat heeft Gennadi Onisjtsjenko, het hoofd van de Russische voedsel- en warenautoriteit, gezegd. Wanneer de import van groenten uit andere Europese landen wordt hervat, is nog niet bekendgemaakt. Volgens Onisjtsjenko zal de import uit Polen, Litouwen, Spanje, Denemarken en Tsjechië snel weer op gang komen. Rusland stelde het verbod eerder deze maand in om te voorkomen dat de EHEC-uitbraak in Europa zich naar het oosten zou uitbreiden. De EU toonde zich ontsteld over de beslissing, die zij veel te overdreven vond. Rusland en de EU kwamen wel overeen dat er een speciaal veiligheidscertificaat bij de groentenleveringen moet worden gevoegd, met strenge voorwaarden waaraan Europese telers zich moeten houden. (NOVUM)

DSM investeert in biotechnologie

Rotterdam. Biotechnologiebedrijf DSM neemt C5 Yeast Company over van Royal Cosun. Daarmee hoopt het concern de positie op het gebied van biobrandstoffen te versterken. DSM geeft geen financiële details van de transactie. De overname stelt DSM in staat de gisttechnologie van C5 Yeast Company te combineren met de eigen gist- en enzymtechnologie voor de zogenoemde tweede generatie biobrandstoffen, aldus DSM. Micro-organismen zoals gist zijn essentieel voor de productie van biobrandstoffen. Ze zijn nodig om vergistbare suikers van biomassa om te zetten in ethanol. De koers van het aandeel DSM stond vanochtend 1 procent hoger op bijna 44 euro. (NRC)

Britse economie groeit, Duits vertrouwen ook

De Britse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gestegen. Dat blijkt uit een prognose van het statistisch bureau van Groot-Brittannië. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010 steeg het bruto binnenlands product met 1,6 procent. In Duitsland zijn consumenten optimistisch over de economische vooruitzichten. Dat is vooral te danken aan een de grote vraag naar arbeidskrachten en een op volle toeren draaiende economie. Dat bleek uit een dinsdag gepubliceerd rapport van marktonderzoeker GfK. De index van het consumentenvertrouwen van het GfK kijkt een maand vooruit. Voor juli kwam de graadmeter uit op 5,7 in vergelijking met een herziene 5,6 in juni. Economen rekenden juist op een lichte daling tot 5,3. (NRC)