Kortkolom buitenland

‘Egypte stopt testen maagdelijkheid’

Kairo. Het Egyptische leger heeft volgens Amnesty International voor het eerst toegegeven zogeheten ‘maagdelijkheidstesten’ uit te voeren op vrouwelijke gedetineerden maar dat in de toekomst niet meer te zullen doen. Amnesty meldde gisteren dat een lid van de Egyptische junta, generaal-majoor Abdel Fattah al-Sisi, de testen had verdedigd als een manier om het leger te beschermen tegen beschuldigingen van verkrachting. De zaak kwam in maart in het nieuws toen vrouwelijke anti-regimebetogers die waren aangehouden werden gedwongen de test te ondergaan. Volgens Amnesty is deze vernederende procedure „niets minder dan foltering”. (AP)

Dubbelspion krijgt 25 jaar cel in Moskou

Moskou. Een hoge officier van de Russische buitenlandse inlichtingendienst GRU is gisteren bij verstek veroordeeld tot 25 jaar cel voor het verraden van tien Russische spionnen die vorig jaar in de Verenigde Staten werden gearresteerd en uitgeleverd. De beroemdste van hen is Anna Chapman, die tegenwoordig carrière maakt in de Russische politiek en het zakenleven. De officier, kolonel Aleksandr Potejev, was de supervisor van de groep ‘slapende’ spionnen. Volgens de rechter is bewezen dat hij hen heeft aangegeven bij de Amerikaanse autoriteiten. Toen de spionnen werden gearresteerd, vluchtte Potejev het land uit. Hij woont nu in de VS. (NRC)

Straf voor verkoop senaatszetel Obama

Chicago. Voormalig gouverneur van Illinois Rod Blagojevich is gisteren veroordeeld voor corruptie omdat hij de oude senaatszetel van president Obama probeerde te verkopen aan mogelijke opvolgers. Het was de taak van Blagojevich om een vervanger voor te dragen voor Obama, die in 2008 zijn plek in de Senaat opgaf omdat hij tot president was verkozen. Op opnames van de FBI is te horen dat Blagojevich de zetel omschrijft als een gouden kans. Zijn advocaten zeiden dat het louter grote woorden waren en dat Blagojevich nooit geld heeft ontvangen. Blagojevich werd ook schuldig bevonden aan andere gevallen van fraude en corruptie. Hij kan voor de verschillende veroordelingen een celstraf krijgen van opgeteld driehonderd jaar. (BBC, Reuters)

Duizenden Belgen gestrand in treinen

Rotterdam. Duizenden Belgische treinreizigers hebben gistermiddag en gisteravond urenlang in treinen vastgezeten bij hoge temperaturen. Drie kinderen moesten voor verzorging naar het ziekenhuis, meldt de krant De Standaard. De stremmingen ontstonden door een breuk in de bovenleiding bij Oostkamp, nabij Brugge. De temperaturen in de treinen zouden zijn opgelopen tot 45 graden. Burgemeester Daniël Termont van Gent stelde het gemeentelijke rampenplan in werking om gestrande reizigers te helpen. Het Rode Kruis en de brandweer verzorgden reizigers in Gent en elders. De chaos heeft geleid tot kritiek van politici op de Belgische spoorwegen NMBS. (NRC)

Israël trekt sanctie voor journalisten in

Jeruzalem. De Israëlische autoriteiten zijn gisteren teruggekomen van hun besluit om journalisten die meevaren met een komend internationaal hulpkonvooi voor de Gazastrook voor tien jaar uit Israël te weren. Volgens een officiële mededeling heeft premier Netanyahu bepaald dat de normale strafprocedures voor illegale immigratie in Israël, die voor andere opvarenden zullen gelden, niet op journalisten worden toegepast. De buitenlandse persvereniging in Israël had fel geprotesteerd tegen het oorspronkelijke besluit. (AFP)