Kortkolom binnenland

Hoge Raad verwerpt cassatie Sytze van der V.

Den Haag. De Hoge Raad heeft vanmorgen het cassatieberoep van pedoseksueel Sytze van der V. uit Eindhoven verworpen. Zijn straf voor ontucht met een 9-jarige jongen is nu onherroepelijk geworden. Van der V. heeft zijn straf al uitgezeten, voor ontucht met deze en andere kinderen: 36 maanden waarvan negen voorwaardelijk. De Hoge Raad oordeelt dat er door Van der V. geen rechtsvragen zijn gesteld die van belang zijn voor de ontwikkeling van het recht. De Hoge Raad kijkt alleen of het recht goed is gehanteerd, niet naar de feiten die tot een veroordeling hebben geleid. Bij de straf van Van der V. hoort ook toezicht door de reclassering. Tot nu toe is dat toezicht er niet geweest omdat Van der V. bezwaar maakte tegen de voorwaarden, zoals het dragen van een elektronische enkelband. De gemeente Eindhoven wil Van der V. niet binnen de gemeentegrenzen hebben zolang er geen overeenstemming is over toezicht, maar gebiedsverboden zijn tot nu toe door de rechter vernietigd omdat ze niet specifiek genoeg waren. (NRC)

Tweede uitbraak milde vogelgriep in Flevoland

Creil. De vogelgriep die gisteren werd vastgesteld op een pluimveebedrijf in Creil, Flevoland, is van een milde variant, net als de vogelgriep die vrijdag de kop opstak bij een ander bedrijf in het dorp. Dat heeft het ministerie van Landbouw vandaag gemeld. Bij het eerste bedrijf werden 47.000 legkippen geruimd. Vervolgens werden omliggende bedrijven in de Noordoostpolder aan een extra inspectie onderworpen, waarbij gisteren de tweede besmetting aan het licht kwam. Bij dit bedrijf worden 6.750 kalkoenen geruimd. Ook in een straal van drie kilometer rond dit bedrijf mogen geen pluimvee, eieren en mest van pluimvee worden vervoerd. Deze week moet duidelijk worden of meer bedrijven in de omgeving zijn besmet. (Novum)

Weer foto’s van Britse criminelen online

Amsterdam. De Amsterdamse politie heeft vandaag opnieuw foto’s van zes zware Britse criminelen op internet gezet. Het gaat om criminelen van wie de politie vermoedt dat ze zich in Amsterdam schuilhouden. Ze worden onder meer gezocht voor drugshandel, witwasserij of het bezit van vuurwapens. De actie is een vervolg op een actie van vorig jaar, toen ook foto’s van zes misdadigers op internet werden gezet. Twee van hen zijn inmiddels opgepakt. De afgelopen vier jaar zijn in Nederland 83 Britse criminelen aangehouden, van wie 50 in Amsterdam en omgeving. In 31 gevallen ging het om drugsbezit of -handel. Tien Britten werden opgepakt voor moord en zeven voor fraude. (Novum)

Fred de Graaf vrijwel zeker leider senaat

Den Haag. De Eerste Kamer kiest vanmiddag vrijwel zeker senator Fred de Graaf (VVD) als voorzitter van de Eerste Kamer. Hij is de enige kandidaat. De 61-jarige De Graaf is sinds 2003 lid van de senaatsfractie van de VVD, de grootste partij in zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Hij is naast vicevoorzitter van de senaatsfractie ook burgemeester van Apeldoorn. (NRC)

Militair gedood bij ongeluk met legertruck

Budel. Bij een ongeluk met een legertruck, een vrachtwagen en een aantal personenauto’s op de A2 bij Budel is vanochtend een militair omgekomen. In de legertruck zaten meerdere mensen. In totaal zijn vijftien mensen gewond geraakt, meldde de politie. De vrachtwagen zou zijn ingereden op de legertruck van de Koninklijke Militaire School in Weert. Die kwam daardoor achterstevoren op de snelweg te staan en botste met meerdere auto’s. (Novum)