Is het volgend jaar juni weer zo heet als nu?

Vandaag kan het kwik oplopen tot 36 graden. Nederlanders zoeken verkoeling in rivier de Lek nabij Utrecht. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Utrecht, Vianen, 25-04-2011, rivier de Lek, jong en oud, kinderen in/bij het water zoeken afkoeling tijdens de eerste warmedagen van het Paasweekeinde. Foto:Evelyne Jacq Evelyne Jacq

Gisteren was de eerste tropische dag van het jaar. Het kwik in De Bilt steeg tot 30,1 graden. Vandaag kan het in het oosten en zuidoosten zelfs 36 graden worden, al zal de dag worden afgesloten met noodweer: onweer, hevige hagelbuien en windstoten tot 75 km per uur zijn niet uitgesloten.

Het is nog moeilijk in te schatten of het ook daadwerkelijk tot noodweer komt, meldt meteoroloog Michiel Severin van weerbureau Meteoplaza. Toch was het mooie weer al wel een week tevoren voorspeld. Hoe betrouwbaar zijn weersvoorspellingen en hoe ver kunnen we vooruit kijken?