'Ik nak die kakka los'

Hollandse hits verplicht op de radio – prima idee van PVV-Kamerlid Martin Bosma.

Maar welke Hollandse muziek zou geschikt zijn?

Hollandse hits verplicht op de radio – prima idee van PVV-Kamerlid Martin Bosma. Maar welke Hollandse muziek zou geschikt zijn? Illustratie Bas van der Schot Bas van der Schot

Franse toestanden! Martin Bosma (PVV) heeft een zenderinhoudelijke eis aan Radio 2 gesteld. Als onderdeel van de missie om Nederland terug te geven aan de Nederlanders zei Bosma gister in De Telegraaf: „Het Nederlandse lied moet een grotere stem krijgen en daarom dient de programmering van deze zender straks voor 35 procent Nederlandstalig te zijn.”

Het is dus niet voldoende dat een nummer van Nederlandse makelij is, het moet Nederlandstálig zijn. Oftewel: ‘Sailin’ Home’ van Piet Veerman heeft pech, maar ‘Chicks Vinden Ons Leuk’ van Kempi doet vrolijk mee binnen het door Bosma verlangde quotum.

Zingt u maar mee op Radio 2: ‘Ik nak die kakka los bef met je rattekop / lekker toch geil als m’n tong bij je clitje komt / loop te tjappe schaamlippe in me mond / kom je kamer in en bal je heel de kamer rond’.

Ja, het debuut van Bosma als radioconsultant is vrij lachwekkend. Het is in eerste instantie al vreemd dat Bosma meent dat Nederlandstalige muziek een ‘grotere stem’ moet krijgen. Nederlandstalige muziek is populairder dan ooit. Artiesten als Jan Smit, Nick & Simon en de 3J’s spreken met veelvuldige tv- en radio-optredens ook de doelgroepen aan die niet naar piratenfestivals en dorpsfeesten gaan. Veel meer jonge luisteraars zetten iets in de eigen taal op. Het genre heeft Bosma niet nodig.

De discussie zou veel interessanter zijn wanneer Bosma had geëist dat een zeker percentage aan Nederlands prodúct op de radio moet worden gedraaid. Dat is een interessante vraag: zou een publiek radiostation de Nederlandse muziekscene per definitie moeten steunen?

Radio 2 schaart zich bijvoorbeeld al achter Nederlandse artiesten die bij de zender passen zoals Marike Jager, Schradinova, Happy Camper en Tim Knol. Dat is uitermate gezond: een land moet haar artiesten de ruimte kunnen bieden om hun muziek te laten horen. Bij die infrastructuur horen podia, internet, televisie en uiteraard ook radio.

Maar verplicht een minimum aantal Nederlandse artiesten per uur laten horen? Vergelijk het met De Wereld Draait Door. Die hebben bijna dagelijks, heel nobel, een Nederlandse artiest in de uitzending. Ook al is de Nederlandse muziekscene de laatste jaren sterk in bloei, het aanbod is niet toereikend om elke dag een kwalitatieve act te leveren, waardoor ook de oninteressante middenmoot op tv komt. Daar zit niemand op te wachten. Nederlandse artiesten moeten gedraaid worden omdat ze iets waardevols maken, niet omdat ze met hun paspoort zwaaien.

Een zender als Radio 2 moet zich inzetten voor Nederlandse artiesten, om zo een onderdeel te zijn van een vruchtbaar cultureel klimaat dat elk land zou moeten hebben. Maar als het nationale aanbod ondermaats is, moeten ze vooral The Beatles opzetten.

Maar Bosma rept zorgelijk genoeg niet over kwaliteit. Voor hem is het Nederlandstalige als criterium genoeg omdat hij vertrouwde beelden van windmolens, Delfts blauw en koekhappen voor zich ziet: symbolen zoals zijn oproep aan Radio 2 ook een symbool is.

Het is afwachten wat de volgende stap wordt. Ongetwijfeld de eis dat Nederlandstalige muziek alleen over Nederland mag gaan en dat er per direct een verbod moet komen op ‘België’ van Het Goede Doel, ‘Over De Muur’ van Het Klein Orkest en, ocharme, ‘Mexico’ van de Zangeres Zonder Naam.

Norbert Pek is schrijver en journalist.

    • Norbert Pek