Hip geluid en meer survivaltips

De Nederlandse journalist Frank Renout struint vaak genoeg door de stad om wekelijks drie of vier nieuwe plekken te ontdekken voor zijn blog Out in Paris (outinparis.blogspot.com). Puntig opgeschreven, verrijkt met een Google-map van Parijs en aangepaste muziek is dit blog een must voor wie op zoek is naar dat restaurant, hotel, kroegje of avondje uit, dat je in de gedrukte gidsen nog niet, of zelfs nooit zult vinden.

Op initiatief van het stadsbestuur geven jonge creatievelingen zonder remmingen hun kijk op Parijs in verschillende stadsblogs (blogs.paris.fr). De origineelste: Histoire de le dire, waarin een jonge journaliste met haar camera door de stad trekt en Parijzenaars interviewt. Van iemand die poogt bejaarden in de armste wijken te behoeden voor absolute armoede en eenzaamheid tot iemand die zenuwachtig tussen zijn collega’s staat te huppelen omdat ze net is gestopt met roken, en hoe moeilijk dat wel is in Parijs! Ook erg mooi: Sur les murs, over allerlei soorten muurkunst, en United States of Paris, waarin expats hun kijk geven op de stad, inclusief survival- en uitgaanstips. Het fotoblog is daarentegen wisselvallig.

Zijn het websites of nieuwsblogs? In afwachting van de Franse versie van The Huffington Post zijn Rue89 en Atlantico de twee Franse sites die het beste aan het profiel van het Amerikaanse voorbeeld beantwoorden. Snel, veelal politiek nieuws in blogstijl, waarbij het ‘linkse’ Rue89 (www.rue89.com) meer aandacht heeft voor achtergronden in de betaalde sectie, en het ‘rechtse alternatief’ Atlantico (www.atlantico.fr) het internet afstruint naar klein nieuws dat toch vaak talk of the town is. (DV)