Grootste Turkse oppositiepartij boycot beëdiging nieuw parlement

De parlementariërs van de Republikeinse Volkspartij (CHP), de grootste Turkse oppositiepartij, zijn vanmiddag niet aanwezig bij de beëdiging van het nieuwe parlement. Dat heeft partijleider Kemal KiIlicdaroglu vanmiddag gezegd.

De oppositiepartij is niet bereid de eed af te leggen omdat niet al zijn 135 gekozen parlementariërs zitting mogen nemen in het parlement. Twee van de kandidaten van de CHP zitten in voorarrest en de rechter heeft besloten dat voorarrest niet voortijdig te beëindigen.

De Koerdische partij BDP boycot de inzweringsceremonie van vanmiddag ook omdat de kiescommissie één van zijn kandidaten had geweigerd. Daarom verschijnen de 36 gekozen parlementariërs van de partij vanmiddag niet in het parlement. De aangekondigde boycotactie door de BDP en CHP betekent dat meer dan dertig procent van de parlementsleden vanmiddag de eed niet zal afleggen.

    • Pim van den Dool