Grondstofprijzen remmen economie

De koers van navigatie- producent TomTom daalde met ruim 25 procent procent na een winstwaarschuwing. Het broze economisch herstel in Nederland hapert.

Drie winstwaarschuwingen in korte tijd voeden de vrees dat het economisch herstel in Nederland, dat na de financiële crisis nog vrij broos was, nu afzwakt.

Vorige week waarschuwde elektronicaconcern Philips dat de winstmarge van de lichttak (‘Lighting’) in het tweede kwartaal zal dalen van 11 naar 4 procent. Als oorzaak noemt Philips de tegenvallende bouwmarkt, waardoor de verkoopprijzen onder druk staan.

Gisteren verraste verf- en chemieconcern AkzoNobel met een waarschuwing. Het grootste verfconcern in de wereld had voor dit jaar een groei van omzet en winstgevendheid van 5 procent beloofd ten opzichte van vorig jaar. Nu stelt AkzoNobel dat de winstgevendheid dit jaar helemaal niet zal groeien, maar in overeenstemming zal zijn met die in 2010. Ook dit bedrijf heeft last van de tanende vraag op de bouwmarkt en de hoge grondstofprijzen.

AkzoNobel deed de mededeling gisteren voor de opening van de beurs. Diezelfde dag nog, aan het eind van de middag, verlaagde navigatieproducent TomTom de winst- en omzetverwachting voor dit jaar. Het is de tweede keer dit jaar dat TomTom de omzetverwachting naar beneden bijstelt. „De markt voor consumentenelektronica is al weken zwak en deze trend zet zich voort”, aldus TomTom. De koers van het aandeel daalde scherp met ruim 25 procent.

Voor het Centraal Planbureau zijn de winstwaarschuwingen geen reden om de prognoses bij te stellen. „De trend van de winstwaarschuwingen is eigenlijk al verwerkt in onze voorspelling voor dit jaar”, zegt CPB-onderzoeker Mark Roscam Abbing. Na een sterke groei van het eerste en tweede kwartaal wordt voor de rest van het jaar een afzwakking van de groei voorzien. Ook consumenten en producenten zijn negatiever over het economisch klimaat, zo blijkt uit recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De Nederlandse economie staat onder druk van de gestaag stijgende grondstofprijzen. Bedrijven hebben steeds meer moeite om de hoge grondstofkosten door te berekenen aan consumenten. Die worden afgeschrikt door economische onzekerheid en prijsverhogingen. Dat leidt tot meer druk op de winstmarge van bedrijven, wat de onzekerheid verder verhoogt en het economisch herstel kan ondermijnen.

Dit jaar groeit de economie volgens het CPB met 2 procent. Voor volgend jaar is een toename van 1,8 procent voorzien. De uitvoer blijft een belangrijke stuwende kracht.

Dure grondstoffen gijzelen Nederlandse economie: pagina 22 en 23

    • Cees Banning
    • Piet Depuydt