Geweld in straten Athene tijdens debat over bezuinigingen

Protesters are seen behind a tear gas canister during clashes between protesters and riot police in Athens, Tuesday June 28, 2011. Greece's beleaguered government is bracing for a 48-hour general strike as lawmakers debate a new round of austerity reforms designed to win the country additional rescue loans needed avoid bankruptcy.(AP Photo/Petros Giannakouris) Demonstranten worden uit elkaar gedreven door traangas. Foto AP/Petros Giannakouris

Demonstranten in Athene hebben vanmiddag de oproerpolitie bekogeld met brandbommen en stenen op de eerste van twee dagen massaprotest tegen de bezuinigingsplannen van de Griekse regering, waarover morgen in het parlement gestemd wordt.

Een parlementaire meederheid voor de plannen is voorwaarde voor Griekenland om nog langer in aanmerking te komen voor het noodhulpprogramma van de EU. Maar protesten tegen de zware bezuinigingen waren ook vandaag weer heftig. Een demonstratie ontaardde vandaag al snel in geweld, meldt persbureau AP. Vanmiddag hebben demonstanten twee zendwagens in brand gezet.

Urenlang vuurde de politie traangasgranaten af op gemaskerde demonstranten op de dag dat de tweede termijn van een parlementair debat over de bezuinigingsmaatregelen plaatshad. Zeker 18 mensen zijn opgepakt, vier politieagenten zijn gewond geraakt en opgenomen in het ziekenhuis. Ruim 5.000 agenten zijn op de been, velen van hen rond het Syntagma plein voor het parlementsgebouw. Naar schatting 20.000 demonstranten zijn vandaag de straten van Athene opgetrokken.

Vandaag begon een tweedaagse staking, met name gericht tegen de belastingverhoging die ook de laagverdieners in Griekenland zal treffen. Deze maatregelen komen bovenop de ingrepen in de Griekse publieke sector die tot een werkloosheid van 16 procent hebben geleid.

“De arbeiders doormaken is tragisch, velen naderen de armoedegrens,” aldus een demonstrant tegen AP die namens de vakbond PAME de haven van Piraeus blokkeert. “De overheid heeft ons de oorlog verklaard, en oorlog zullen ze krijgen.”

    • Bart Hinke