Fon: eerlijk zullen we onze wifi delen

Via het wifi-netwerk Fon delen ruim vier miljoen mensen hun breedbandverbinding. De beloning: gratis internet in binnen- en buitenland. Alle moderne reizigers hebben één probleem met elkaar gemeen. Hoe kom je in het buitenland aan een betaalbare internetverbinding? De roamingkosten van mobiel internet dwingen je ertoe om zoveel mogelijk gebruik te maken van een wifi-verbinding. Die

Fon-hotspots in AmsterdamFon-hotspots in Amsterdam

Via het wifi-netwerk Fon delen ruim vier miljoen mensen hun breedbandverbinding. De beloning: gratis internet in binnen- en buitenland.

Alle moderne reizigers hebben één probleem met elkaar gemeen. Hoe kom je in het buitenland aan een betaalbare internetverbinding? De roamingkosten van mobiel internet dwingen je ertoe om zoveel mogelijk gebruik te maken van een wifi-verbinding. Die zijn ook niet echt goedkoop. Hotels vragen bijvoorbeeld vaak een of twee tientjes per dag en eigenlijk alleen in de VS zijn volop gratis inlogpunten.

Het wifi-netwerk Fon (fon.com) bouwt  een interessant alternatief. Internetters die hun breedbandverbinding delen, kunnen gratis inloggen bij Fon-gebruikers overal ter wereld. Dat zijn er nu 4 miljoen, vooral in Groot-Brittannië, maar Fon hoopt door nieuwe afspraken met internetproviders uit te groeien tot een wereldwijd netwerk.

Het werkt simpel: je sluit de Fon-router  (de voordeligste heet dan ook  ‘Simpl’ en kost 39 euro) aan op het thuisnetwerk – of je provider levert een modem waarin de Fon-techniek al is ingebouwd. Even registeren en het werkt: een privé-wifi signaal voor eigen gebruik en een open openbaar wifi-netwerk.

Draadloos internet delen, dat doet denken aan initatieven als Wireless Leiden, waarin een hele stad van draadloos internet voorzien wordt door vrijwilligers. Maar Fon, vijf jaar geleden opgericht, weet zich gesteund door investeerders als Google en de oprichters van Skype. Zij ondersteunen de theorie achter Fon: als iedereen 20 procent van zijn breedbandverbinding vrij zou geven voor algemeen gebruik, is het netwerk een stuk efficiënter dan als iedereen 100 procent voor zichzelf houdt.

Maar hoe gaat dat in de praktijk? Om te voorkomen dat je hinder hebt van meeliftende internetters is de hoeveelheid bandbreedte die voor de buitenwereld beschikbaar is, bij Fon beperkt. „Je eigen internetgebruik krijgt altijd voorrang”, zegt Alexander Puregger, verkoopdirecteur van Fon. Hij  sprak  op het congres Mobiel 2011, dat  onderzoeksbureau Telecompaper onlangs in Amsterdam organiseerde.

5.000 Fon-plekken in Nederland

In Nederland zijn volgens Puregger nu ongeveer vijfduizend aansluitingen – op de Fon-site zie je dat de dekking in steden als Amsterdam en Utrecht al aardig groeit. Ter vergelijking: KPN Hotspots biedt ongeveer 1.000 inlogplekken, maar wel op handige locaties als benzinestations en treinstations. Alexander  Puregger was met name in Nederland om providers als UPC, Ziggo en KPN te polsen voor samenwerking. Dat levert een veel betere dekking op. Door een deal met de Britse provider BT (ook investeerder in Fon) is Londen bijvoorbeeld een echte Fon-stad geworden. Ook het bereik in steden in Portugal, Spanje en Japan groeit. Volgens Puregger hebben de providers er zelf baat bij: door middel van Fon zouden ze een alternatief netwerk creëren en minder hoeven investeren in een 4G-netwerk.

Binnen Europa zijn de roamingprijzen al behoorlijk afgenomen en daarmee het risico op de spreekwoordelijke ‘billshock’ (een onverwacht hoge rekening voor dataverbruik in het buitenland). Toch kan het nog flink in de papieren lopen als je wat langer wilt werken, zegt Puregger: „Zelfs al is mobiel internet binnen de landsgrenzen goedkoop, voor veel smartphone-applicaties heb je toch nog een wifi-verbinding nodig. Bijvoorbeeld als je grotere apps, podcasts of films probeert te downloaden.”

Veilig delen

Het Fon-systeem is volgens de oprichters zo goed beveiligd dat je niet kunt meeloeren met mensen die je breedbandverbinding gebruiken. „We maken gebruik van beveiligde VPN-verbindingen, dus sniffen of deep packet inspection is niet mogelijk”, zegt Purreger. Daardoor ben je niet aansprakelijk als vreemde Fon-vrienden je netwerk gebruiken voor minder frisse praktijken. Als winkelier kun je wellicht klanten trekken door gratis (een deel van) je netwerk open te stellen, op een veiliger manier dan je wlan helemaal open te gooien.

Het Fon-systeem is intelligent:  wie besluit zijn breedbandverbinding niet langer te delen, mag na 30 dagen geen gratis gebruik meer maken van het netwerk. Je kunt er ook geld mee verdienen, zegt Alexander Puregger: „Als je je PayPal-account opgeeft krijg je een gedeelte van de opbrengsten van betalende klanten.”

Rijk word je er niet van, maar het dekt wellicht de energiekosten voor nog een draadloos apparaat in huis dat de hele dag aanstaat.

Hier de uitleg van Fon zelf:

http://www.youtube.com/watch?v=Rx7wzHQD9-s

    • Marc Hijink