Eerste individuele Chinese toeristen in Taiwan

The first independent traveling tourists from mainland China arrive at the Songshan airport in downtown Taipei, Taiwan, Tuesday, June 28, 2011. The first official individual Chinese tourists arrived in Taiwan on Tuesday amid steadily warming ties between the sides. In the past mainland tourists had to travel on supervised tour groups authorized by the government. (AP Photo/Wally Santana) De Chinese toeristen komen onder veel belangstelling aan op de luchthaven van Taipei. Foto AP / Wally Santana

In Taiwan zijn de eerste Chinese toeristen aangekomen die niet in een groep reizen. De spanning tussen Taiwan en China versoepelt langzamerhand, zodat groepsreizen niet langer verplicht zijn.

Taiwan werd meer dan zestig jaar geleden onafhankelijk na een burgeroorlog, waarna de banden tussen de twee landen lang zeer gespannen waren. Chinese toeristen mochten alleen in groepen reizen en onder begeleiding, uit angst dat ze langer zouden blijven dan de standaard 15 dagen en uiteindelijk gebruik wilden maken van de relatief lucratieve banenmarkt in Taiwan.

Het eerste vliegtuig met individuele toeristen uit Shanghai arriveerde vanmorgen (plaatselijke tijd) op het vliegveld van Taipei. De toeristen benadrukken volgens persbureau AP de toenadering naar China van de Taiwanese president Ma Ying-jeou en zijn inzet om de relatie tussen de twee landen te versterken.

Ma heeft tijdens de drie jaar dat hij nu president is de spanning wat weten weg te nemen. De handel tussen China en Taiwan is toegenomen en ook het persoonlijke contact tussen de leiders van de landen gaat steeds beter.

Evengoed blijft China het eiland claimen als Chinees territorium en blijft streven naar eenwording door overtuiging, of onder dwang.

    • Peter van der Ploeg