DNB'er rooft 1,25 mln

Voor de tweede maal in één decennium is De Nederlandsche Bank in verlegenheid gebracht door de diefstal van een grote som geld door een van de eigen personeelsleden. Naar nu blijkt is de 41-jarige ex-medewerker Sanjay D. voortvluchtig sinds hij in september 2008 een geldbedrag van 1,25 miljoen euro wist te verduisteren uit de kluizen van de centrale bank aan het Amsterdamse Frederiksplein. Het Openbaar Ministerie heeft hem niettemin aangeklaagd.

Gisteren maakte DNB de zaak pas bekend, middels een persbericht, nadat de strafzaak op de rol van de Amsterdamse rechtbank was gepubliceerd. Op 8 juli dient een eerste zitting in de strafzaak tegen D. De bank zegt het incident te betreuren, en inmiddels de interne veiligheidsmaatregelen „nog verder” te hebben aangescherpt.

Volgens justitie heeft de verdachte zich in september 2008 – de maand dat de financiële crisis uitbarstte – „onbevoegd” toegang verschaft tot de kluizen van de bank, waar wekelijks ruim 10 miljoen bankbiljetten af- en aan worden gevoerd, ter controle op echtheid. Daar heeft hij 1.250.000 euro weten buit te maken uit een verzegelde geldbox.

Acht jaar eerder slaagde een kluismedewerker erin om 227.000 te ontvreemden. Deze dader werd later tot drie jaar celstraf veroordeeld.