Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Directeur Chemie-Pack aangehouden

De directeur van het in januari afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk, Gerard Spiering, is aangehouden voor overtreding van de milieuvergunning. Dit meldt het Openbaar Ministerie in een persbericht.

Naast de directeur zijn drie andere functionarissen van het bedrijf in Moerdijk gearresteerd. Ze worden ervan verdacht grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen te hebben opgeslagen en bewerkt waar dat niet mocht.

“De aangehouden verdachten zijn de directeur van Chemie-Pack, de productieleider, de productiechef en de KAM-coördinator. Dat is de functionaris die verantwoordelijk is voor de kwaliteit, arbeidsomstandigheden en de zorg voor het milieu binnen het bedrijf.” - het Openbaar Ministerie

De politie meent dat de veiligheidsmaatregelen van Chemie-Pack tekort schoten, vermoedelijk om kosten te besparen.

Ook de brandweer zou fouten hebben gemaakt bij de brand in Moerdijk. De brandweer gebruikte bluswater in plaats van schuim om te blussen, in tegenstelling tot wat de voorschriften van de brandweer, de gemeente en het bedrijf zelf voorschrijven.

“Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de veiligheidsmaatregelen op de plaatsen waar de betreffende activiteiten bij Chemie-Pack plaatsvonden vermoedelijk niet voldoende zijn geweest. De extra risico’s die de activiteiten met zich mee brachten waren niet in kaart gebracht en vastgelegd in het veiligheidsbeleid en het veiligheidsbeheerssysteem.” - het OM

‘Alles was aanwezig en up to date’

Spiering zelf zei in een vraaggesprek met NRC Handelsblad eind mei dat het bedrijf sinds twee maanden een nieuwe milieuvergunning had. “Alles was aanwezig en up to date”, verklaarde hij. De dag voor de brand zouden alle blusinstallaties nog zijn goedgekeurd.

Volgens de directeur en zijn advocaat is het duidelijk waar de nog lopende onderzoeken naar de brand antwoord op moeten geven.

“Belangrijke vragen in die onderzoeken zouden moeten zijn: deugt de Wet veiligheidsregio’s? En zo ja, is die wet goed uitgevoerd? Hoe is het dan mogelijk dat er geen brandweer is op of nabij Moerdijk? Het kan morgen weer gebeuren.” - Gerard Spiering