De hemelse crunch van kruim

In een nogal tuttig Amerikaans kookboek las ik over een apfelstrudel die werd gemaakt van lagen filodeeg, met geroosterde broodkruimels ertussen. Dat leek me wel wat, het toch al knapperige deeg kreeg door die kruimels vast een hemelse crunch. Als ik nou eens een hartige versie maakte? Met spinazie bijvoorbeeld? Zou dat niet een fijn

In een nogal tuttig Amerikaans kookboek las ik over een apfelstrudel die werd gemaakt van lagen filodeeg, met geroosterde broodkruimels ertussen. Dat leek me wel wat, het toch al knapperige deeg kreeg door die kruimels vast een hemelse crunch. Als ik nou eens een hartige versie maakte? Met spinazie bijvoorbeeld? Zou dat niet een fijn bijgerecht opleveren?

Op zich geen slecht idee. Jammer dat de uitvoering te wensen overliet. O, wat ben ik blij dat u niet in mijn keuken kon kijken terwijl ik dat strudelkreng stond te maken. Kant-en-klaar filodeeg is natuurlijk een prachtige uitvinding – het kost een grijpstuiver en je maakt er heerlijke dingen mee – maar het verwerken ervan vereist kalmte en slagvaardigheid. Eigenschappen waar het mij meestentijds aan ontbreekt.

Toen de strudel – die overigens prima smaakte – klaar was, zag mijn keuken eruit alsof Laurel en Hardy er hadden huisgehouden.

Scheur wat oude boterhammen in stukken en maal die in de keukenmachine tot kruimels. Bak deze in een klontje roomboter tot ze goudbruin zijn, doe ze dan terug in de keukenmachine en maal nogmaals tot ze mooi fijn zijn. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze grof. Verwarm de spinazie en laat ’m goed uitlekken in een zeef. Fruit een ui en een teentje knoflook in een koekenpan, voeg de fijngehakte spinazie toe, plus wat chilivlokken en zout en peper. Laat even zachtjes bakken. Smelt een klont roomboter in een pannetje, draai het vuur uit en leg een kwastje klaar.

Haal nu pas het filodeeg uit de verpakking. Omdat het snel uitdroogt en dan makkelijk scheurt is vochtig houden het devies. Maar té vochtig is ook weer niet de bedoeling. Ik dacht slim te zijn en legde de filodeegvellen even op een natte theedoek, maar dat pakte (natuurlijk) rampzalig uit. Ze plakten direct vast en toen was het al snel een heel vieze bende. De vaatdoek met aangekoekt deeg heb ik uiteindelijk maar weggegooid.

Ondertussen waren de hazelnoten natuurlijk aangebrand en sloegen er roetwolken van de boter.

Goed. Tweede poging. Leg een vel filo op bakpapier. Kwast het in met gesmolten boter en strooi er wat broodkruimels over. Leg er een volgende laag op en herhaal het procedé tot u alle zes vellen opgemaakt heeft. Verdeel dan de spinazie over de onderste rand van het deeg, strooi de feta en de hazelnoten erover.

Rol het deeg op door het onderste randje van het bakpapier te pakken en omhoog te trekken. Laat dan het papier los en rol voorzichtig verder. Bestrijk de rol met gesmolten boter en strooi er wat sesamzaadjes over. Hevel de strudel met papier en al over naar de bakplaat van uw oven en bak ’m 35 minuten op 190 graden.

Serveer met een ‘daar draai ik mijn hand niet voor om’-gezicht.

Apfelstrudel

6 vellen filodeeg van ongeveer 40 x 40 cm

±50 gram broodkruim

1 pak diepvriesspinazie

80 gr verkruimelde feta

handje hazelnoten

sesamzaadjes

ui

knoflook

chilivlokken

boter