Critici roepen in Damascus op tot democratie

Tijdens een zeldzame bijeenkomst in Damascus hebben bijna tweehonderd critici van het Syrische bewind gisteren opgeroepen tot een vreedzame overgang naar een democratisch systeem.

De autoriteiten, onder zware druk van inmiddels drie maanden durende protesten tegen het regime van president Bashar al-Assad, hadden de bijeenkomst in een hotel in de hoofdstad toegestaan. Onder andere omstandigheden zou deze ontmoeting ondenkbaar zijn geweest.

Bekende opposanten als de schrijvers Michel Kilo en Louay Hussein zeiden tijdens de conferentie openlijk dat het bewind van Assad moet verdwijnen. Beiden hebben jaren gevangen gezeten.

In een tien punten tellend communiqué meldden de deelnemers de doorgaande protesten, voorzover vreedzaam, te steunen. Ze eisten stopzetting van de militaire operaties in steden en terugtrekking van militairen en agenten van de veiligheidsdiensten van straat.

Ook moeten de autoriteiten alle politieke gevangenen en degenen die tijdens de protesten zijn opgepakt vrijlaten. In de eerste categorie gaat het om honderden, in de tweede om duizenden gedetineerden.

Een onafhankelijk comité moet de dood van betogers en militairen onderzoeken. Volgens Syrische mensenrechtenorganisaties zijn meer dan 1.300 betogers gedood; de regering zegt dat ook meer dan 250 agenten en militairen om het leven zijn gekomen.

De regering reageerde niet meteen op het communiqué. Wel kondigde ze gisteren aan dat ze de oppositie uitnodigt op 10 juli te komen praten over een agenda voor een dialoog waarbij ook amendementen op de grondwet kunnen worden besproken. Die dialoog werd vorige week in een toespraak in het parlement door president Assad beloofd. „Alle nationale politieke en intellectuele figuren en krachten” worden voor de bijeenkomst op 10 juli uitgenodigd, aldus een officiële mededeling.

Intussen neemt het aantal Syrische vluchtelingen in Turkije licht af. Er zijn er nog ruim 10.000, aldus Ankara. (Reuters, AP, AFP)