Christine Lagarde gekozen als nieuwe directeur IMF

Lagarde was vandaag nog in het Franse parlement in Parijs. Foto Reuters / Charles Platiau

De Française Christine Lagarde wordt zoals verwacht het nieuwe hoofd van het Internationaal Monetair Fonds. De directie van het IMF heeft haar vanavond tot nieuwe directeur gekozen, zo maakte de organisatie bekend in een verklaring.

Lagarde gaat het IMF de komende vijf jaar leiden. Ze is de eerste vrouw (het vijfde IMF-hoofd van Franse origine) die het instituut mag gaan leiden. Ze treedt aan op 5 juli aanstaande. De Française wordt de opvolgster van oud-directeur Dominique Strauss-Kahn, die tot opstappen werd gedwongen nadat hij beschuldigd werd van aanranding van een kamermeisje van een hotel in New York.

In een eerste reactie op Twitter noemde Lagarde haar benoeming een “eer en een genoegen”. De Franse president Sarkozy prees de benoeming van Lagarde als “een overwinning voor Frankrijk”. Hij zei blij te zijn dat een vrouw zo’n prominente internationale positie mag gaan innemen.

De benoeming van Lagarde komt absoluut niet als een verrassing. De Europese landen hadden zich al achter haar kandidatuur geschaard en gisteren en vandaag betuigden ook de belangrijke economieën China, Rusland en de Verenigde Staten hun steun aan de Française. Lagarde had in de Mexicaan Agustin Carstens één tegenkandidaat, maar die kreeg te weinig steun om serieus kans te maken.