Boor niet in onze bergen

De Italiaanse ME wordt bestookt door boze demonstranten in het dorp Chiomonte, in de buurt van Turijn. Zo’n 2.000 actievoerders protesteerden daar gisteren tegen het voornemen van de Franse en Italiaanse overheden om een traject voor een hogesnelheidstrein aan te leggen tussen Lyon en Turijn. Daarvoor moet ook een tunnel geboord worden in het bergachtige gebied ten noorden van Turijn; dat zou de natuur ernstig beschadigen, beweren de tegenstanders. Die hadden barricades opgeworpen voor de entree van het bouwterrein, de politie probeerde die op te ruimen zodat de bouw donderdag kan beginnen, volgens plan. Zo’n 25 politieagenten raakten gewond, net als vier actievoerders. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni legde gisteren uit waarom de bouw absoluut beginnen moet op donderdag: dat is de laatste dag van juni, als die niet gehaald wordt loopt het land 671 miljoen euro mis aan EU-subsidies voor het project. „We zouden afscheid nemen van honderden miljoenen, maar ook van de verbinding met de rest van Europa en van de toekomst.” De treinverbinding moet ervoor zorgen dat de reistijd tussen Milaan en Parijs verkort wordt van zeven uur tot vier, en ze geldt als belangrijke versterking van het Europese netwerk van hogesnelheidstreinen. De aanleg kost zo’n 15 miljard euro. Alberto Perino, leider van de demonstranten, moest gisteren toegeven dat de politie erin geslaagd was om de obstakels naar het bouwterrein weg te nemen, maar hij waarschuwde: „We hebben deze slag verloren, maar nog niet de hele strijd.” (AFP, Reuters, AP) Foto Fabio Ferrari/AP Italian police officers in riot gear clash with demonstrators during a protest against proposed plans to build the Turin-Lyon high-speed train line and a tunnel in the Italian "Val di Susa" valley, in Chiomonte, Italy, Monday, June 27, 2011. (AP Photo/Fabio Ferrari, LaPresse) ITALY OUT
De Italiaanse ME wordt bestookt door boze demonstranten in het dorp Chiomonte, in de buurt van Turijn. Zo’n 2.000 actievoerders protesteerden daar gisteren tegen het voornemen van de Franse en Italiaanse overheden om een traject voor een hogesnelheidstrein aan te leggen tussen Lyon en Turijn. Daarvoor moet ook een tunnel geboord worden in het bergachtige gebied ten noorden van Turijn; dat zou de natuur ernstig beschadigen, beweren de tegenstanders. Die hadden barricades opgeworpen voor de entree van het bouwterrein, de politie probeerde die op te ruimen zodat de bouw donderdag kan beginnen, volgens plan. Zo’n 25 politieagenten raakten gewond, net als vier actievoerders. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni legde gisteren uit waarom de bouw absoluut beginnen moet op donderdag: dat is de laatste dag van juni, als die niet gehaald wordt loopt het land 671 miljoen euro mis aan EU-subsidies voor het project. „We zouden afscheid nemen van honderden miljoenen, maar ook van de verbinding met de rest van Europa en van de toekomst.” De treinverbinding moet ervoor zorgen dat de reistijd tussen Milaan en Parijs verkort wordt van zeven uur tot vier, en ze geldt als belangrijke versterking van het Europese netwerk van hogesnelheidstreinen. De aanleg kost zo’n 15 miljard euro. Alberto Perino, leider van de demonstranten, moest gisteren toegeven dat de politie erin geslaagd was om de obstakels naar het bouwterrein weg te nemen, maar hij waarschuwde: „We hebben deze slag verloren, maar nog niet de hele strijd.” (AFP, Reuters, AP) Foto Fabio Ferrari/AP Italian police officers in riot gear clash with demonstrators during a protest against proposed plans to build the Turin-Lyon high-speed train line and a tunnel in the Italian "Val di Susa" valley, in Chiomonte, Italy, Monday, June 27, 2011. (AP Photo/Fabio Ferrari, LaPresse) ITALY OUT AP

De Italiaanse ME wordt bestookt door boze demonstranten in het dorp Chiomonte, in de buurt van Turijn. Zo’n 2.000 actievoerders protesteerden daar gisteren tegen het voornemen van de Franse en Italiaanse overheden om een traject voor een hogesnelheidstrein aan te leggen tussen Lyon en Turijn.

Daarvoor moet ook een tunnel geboord worden in het bergachtige gebied ten noorden van Turijn; dat zou de natuur ernstig beschadigen, beweren de tegenstanders.

Die hadden barricades opgeworpen voor de entree van het bouwterrein, de politie probeerde die op te ruimen zodat de bouw donderdag kan beginnen, volgens plan.

Zo’n 25 politieagenten raakten gewond, net als vier actievoerders.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni legde gisteren uit waarom de bouw absoluut beginnen moet op donderdag: dat is de laatste dag van juni, als die niet gehaald wordt loopt het land 671 miljoen euro mis aan EU-subsidies voor het project. „We zouden afscheid nemen van honderden miljoenen, maar ook van de verbinding met de rest van Europa en van de toekomst.”

De treinverbinding moet ervoor zorgen dat de reistijd tussen Milaan en Parijs verkort wordt van zeven uur tot vier, en ze geldt als belangrijke versterking van het Europese netwerk van hogesnelheidstreinen. De aanleg kost zo’n 15 miljard euro.

Alberto Perino, leider van de demonstranten, moest gisteren toegeven dat de politie erin geslaagd was om de obstakels naar het bouwterrein weg te nemen, maar hij waarschuwde: „We hebben deze slag verloren, maar nog niet de hele strijd.” (AFP, Reuters, AP)