'Blijft spannend'

Leiden, 15-01-09. Dirk van Delft, directeur Boerhave Museum. Foto Leo van Velzen NrcHB.

Dirk van Delft, directeur Museum Boerhaave:

„Voor Boerhaave was het overleg van gisteren van belang omdat er gesproken werd over de eigen inkomsten van kunstinstellingen. Zijlstra wil meten wat het gemiddelde was in 2010 en 2011. Dat is tegen eerdere afspraken in. Wij hadden vorig jaar 8,9 procent eigen inkomsten, nu koersen we af op de vereiste 17,5 procent. Als Zijlstra’s plan doorgaat, zouden we het komende half jaar nog 7 ton extra moeten binnenhalen. We hebben bij Kamerleden gelobbyd voor een ander ijkjaar. De oppositie voelt daar wel voor. Donderdag wordt er gestemd over een motie van de PvdA, met 2011 als ijkjaar. Dat wordt voor ons nog spannend. Ik vind het wel treurig dat het debat alleen ging over cijfers. Over wat Boerhaave en andere instellingen zijn en doen, daar ging het niet over.”