Bezit van drank voor kinderen onder 16 voortaan strafbaar

Drinkende jongeren. Foto NRC Handelsblad / Merlin Daleman

Kinderen jonger dan zestien jaar zijn voortaan strafbaar als zij betrapt worden op het in bezit hebben van drank. Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak vanmiddag zijn steun uit voor dit kabinetsplan.

Het plan houdt in dat kinderen van jonger dan zestien jaar in het openbaar worden gesnapt met drank in hun bezit beboet worden. Als zij met drank betrapt worden in horecagelegenheden, worden voortaan zowel het kind als de eigenaar gestraft. In supermarkten en drankzaken is nu alleen de eigenaar strafbaar.

De maatregel van het kabinet is een reactie op toenemende bezorgdheid over het stijgende alcoholgebruik onder jongeren. Eerder deze maand werd bekend dat vorig jaar 684 tieners in het ziekenhuis belandden nadat zij zichzelf in een coma hadden gedronken. In 2009 waren dat er nog 500, een jaar eerder 337. Het jongste slachtoffer was elf, de oudste zeventien.

Hoewel de onderzoekers van de Universiteit Twente geen eenduidige verklaring voor de stijging van het aantal ‘comazuipers’ hadden stelde onderzoeker Joris van Hoof wel dat het voor minderjarigen heel makkelijk is om aan alcohol te kunnen komen.

De onderzoekers zeggen dat er geen duidelijke verklaring is te geven voor de sterke toename van het aantal zogenoemde ‘comazuipers’. „Maar wat we wel weten, is dat minderjarigen heel makkelijk aan alcohol kunnen komen”, zei Joris van Hoof (Universiteit Twente) bij de presentatie van het onderzoek. Bij eerder onderzoek van Van Hoof gingen vijfduizend 15-jarigen naar de winkel om alcohol te kopen. Tachtig procent kon gewoon inkopen doen.

    • Pim van den Dool