'Beneden peil'

Toine Berbers,directeur Vereniging van Rijksmusea: „Een teleurstellend debat. De bezuinigingen zijn natuurlijk ontzettend groot, maar het weerwerk van de oppositie was beneden peil. Men bleef hangen in clichés en liet Zijlstra wegkomen met zijn plannen. Klijnsma van de PvdA zette de toon door te stellen dat er straks geen cultuur meer overblijft. Dat is niet de manier om een debat te voeren. Ook in de cultuursector leven best wel ideeën over hoe er met minder geld gewerkt kan worden, zonder in de instellingen te gaan hakken, zoals nu gebeurt. Maar om nu weer aan te komen met de hypotheekrenteaftrek als alternatieve financiering: dat kan echt niet. Ik heb geen fatsoenlijk idee gehoord. De oppositie was een ongeleid projectiel en de coalitie zat in het schuttersputje. Die waren duidelijk niet van plan van het regeerakkoord af te wijken.”