Bedreiging in zaak Reve-bio

Reve-biograaf Nop Maas heeft aangifte gedaan tegen Joop Schafthuizen. De weduwnaar van Gerard Reve zou hem in de nacht van zaterdag op zondag hebben opgebeld met de mededeling dat hij hem „een kogel door het hart zou schieten” als hij geen einde maakte aan „de terreur en die ellende die u veroorzaakt jegens mijn overleden partner Gerard Reve”. Eerder zaterdagavond laat had Schafthuizen geëist dat Maas het knipselarchief zou teruggeven, dat hij in bruikleen heeft. Ook spoorde hij de biograaf aan om aangifte te doen van bedreiging.

„Ik verwacht niet dat Joop Schafthuizen hier zo met een schietgeweer op de hoek van de straat staat”, zegt Maas. „Maar hij heeft vijf keer mijn antwoordapparaat ingesproken, dat doe je niet in een impuls.” Het archief, dat zo’n tien dozen omvat, is Maas ‘liever kwijt dan rijk’, maar nu durft hij niet naar België te gaan. „Misschien is het een hinderlaag.”

Schafthuizen erkent telefonisch dat hij Maas heeft bedreigd. „Ik heb gezegd dat ik hem hartstikke dood zou schieten. Een goed verhaal kan nooit in één keer op een antwoordapparaat.” Als Maas het archief kwijt wil, zegt Schafthuizen, dan had hij het beter kunnen opsturen, „onder rembours”. Twee weken geleden voorkwam Schafhuizen via een kort geding de publicatie van het derde deel van Maas’ biografie wegens de ongepubliceerde citaten van Reve in de tekst. In de rechtszaak speelden door Maas opgenomen telefoongesprekken een rol.