Bachmann omhelst de verkeerde John Wayne

Haar voorliefde voor nationale helden leek de Amerikaanse politica Michele Bachmann gisteren mooi van pas te komen. In haar geboorteplaats Waterloo, Iowa, kondigde Bachmann, een belangrijk gezicht van de patriottische Tea Party-beweging, officieel aan dat ze verkiesbaar is als presidentskandidaat voor de Republikeinen. Ze haalde er een echte Amerikaanse held bij uit hetzelfde stadje: John Wayne. Ze deelt haar liefde voor het vaderland met de beroemde filmster, zei Bachmann: „Het gaat om het omhelzen van Amerika. Om een offer te brengen voor Amerika.”

Jammer alleen dat de acteur zo’n 240 kilometer verderop werd geboren, in het dorpje Winterset. De John Wayne die wél in Waterloo woonde, werd om een heel andere reden nationaal bekend. In 1978 bekende hij namelijk 33 jongens en mannen te hebben vermoord en onder en rondom zijn huis te hebben begraven. Het campagneteam van Bachmann probeerde de fout snel te herstellen met het bericht dat de ouders van de acteur John Wayne een tijdje in Waterloo hebben gewoond. Het is niet de eerste blunder van Bachmann, die alleen oud-gouverneur Mitt Romney voor zich heeft in de peilingen. Eerder zei ze tegen inwoners van New Hampshire dat ze trots moesten zijn dat het eerste schot van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog werd gelost in hun staat. Dat was in Massachusetts.