Arrestaties en klappen bij demonstratie

De zo vreedzaam begonnen Mars der Beschaving liep gisteren uit op een knokpartij met de ME. Demonstranten die ijverden voor meer cultuur werden geslagen.

Het begon allemaal zo vredig: ijsjes etende demonstranten, ludieke acties met ballonnen, een strak georganiseerd programma met musici, acteurs en kunstenaars die je hooguit kon verwijten dat ze te genuanceerd spraken. Kortom, een protest tegen de bezuinigingen dat gemoedelijk en beschaafd was.

De politiek en de gemeente Den Haag hadden blijkbaar iets anders verwacht. Politie en ME waren in groten getale aanwezig. Er werd van alles verboden: de vlaggendragers van de Vlag van Compassie mochten met hun vlaggenstokken het Malieveld niet op, het sireneproject van Paul Koek, internationaal vermaard om zijn muziektheater-op-locatie, mocht niet doorgaan en vervolgens bleek dat de Mars der Beschaving niet naar het Binnenhof mocht. De actie werd vroegtijdig beëindigd.

De belangrijkste weg van het station naar het centrum was door de politie afgesloten. Op één moment liet de politie toch een grote groep door, maar al snel daarna werd de weg weer afgesloten.

Zo wist een groep demonstranten, onder wie ikzelf, via omwegen de binnenstad te bereiken. Op de Lange Poten en het Spui werden we ingesloten door de ME. Toen de ME aanstalten maakte om met paarden de menigte uiteen te drijven, ging iedereen op de grond zitten. Er volgde ongeveer een half uur van handenklappen en van het scanderen van leuzen als „Wij willen kunst”. Ook waren er spontaan een paar minuten stilte „voor de kunst”, waarbij mensen met twee handen in de lucht het V-teken maakten, een wonderlijke ervaring omdat het muisstil was. Het protest bleef volstrekt geweldloos.

Toen begon de ME met stokken op mensen in de voorste rijen in te slaan. Demonstranten werden gearresteerd, zittend en liggend op straat in elkaar geslagen en in politiebusjes gestopt. Met stokken en paarden werden we richting Centraal Station gedreven, tussen twee dicht cordons van ME-ers door. Nietsvermoedende mensen van terrasjes geveegd en meegedreven, wie zich buiten de stroom bevond werd er hardhandig weer ingeduwd.

Volgens een woordvoerder van de politie Haaglanden zijn er gisteren veertien aanhoudingen verricht. „De demonstranten hebben geen gehoor gegeven aan de oproep van de eigen organisatie om te vertrekken, en niet aan de oproepen van de politie”, aldus de woordvoerder. „Dat betekent dat ze zich schuldig maken aan een strafbaar feit. De commandant van de ME bepaalt vervolgens dat de demonstranten met dwang mogen worden verwijderd. Het kan gebeuren dat een individuele agent zich bedreigd voelt. Er zijn klappen gevallen en dat is hard optreden, maar als je je verzet dan treedt de ME op gepaste wijze op. Maar de ME heeft geen charges uitgevoerd. Dan wordt er in gesloten front met geheven wapenstok opgetrokken.’’

    • Janneke Wesseling