‘Acute hongersnood in Oost-Afrika door aanhoudende droogte’

Tien miljoen mensen worden getroffen door aanhoudende droogte in de Hoorn van Afrika. Volgens de Verenigde Naties is de behoefte aan humanitaire noodhulp in de regio groot. In enkele gebieden is sprake van acute hongersnood. Dit meldt persbureau AFP.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties meldt aan persbureau AP dat het een van de droogste periodes is in Oost-Afrika sinds het begin van de jaren vijftig. Volgens de woordvoerder is hulp nodig voor 3,2 miljoen mensen in Kenia, net zoveel in Ethiopië, 2,6 miljoen in Somalië en 117.000 in Djibouti.

In Kenia braken afgelopen weekend gevechten uit tussen rivaliserende stammen, met als inzet de controle over waterbronnen en grond waarop het vee van de stammen kan grazen.

Het gebrek aan voedsel, gecombineerd met aanhoudend geweld, heeft grote aantallen Somaliërs gedwongen het land te verlaten. Vorige week maakten de VN melding van een ‘dramatische stijging’ in het aantal vluchtelingen uit Somalië. Alleen al de afgelopen twee weken zouden zo’n 20.000 Somaliërs de grens met Kenia zijn overgestoken.