Aandeel TomTom keldert bijna 30 procent - daling ‘uitzonderlijk’

Navigatiesysteem van TomTom. Foto NRC / Vincent Mentzel

Op de aandelenbeurs in Amsterdam is het aandeel van TomTom vanochtend met bijna 30 procent gekelderd. Het is de grootste koersdaling van het navigatiebedrijf in meer dan vijf jaar tijd.

De daling volgt op een winstwaarschuwing die TomTom gisteren nabeurs gaf.

TomTom maakte in een persbericht bekend dat het verwacht dat de markt voor consumentenelektronica de komende tijd zwak blijft.

De Europese markt voor losse navigatieapparaten (PND’s) krimpt dit jaar zoals verwacht met circa 10 procent, maar meer klanten dan verwacht kiezen voor goedkope PND-producten, terwijl winkels lagere voorraden aanhouden. In Noord-Amerika versnelt de krimp van de markt van navigatieapparaten. TomTom houdt rekening met een daling van zo’n 30 procent.

Koersdaling uitzonderlijk

Volgens Jan Meeus, chef van de economieredactie van NRC Handelsblad, is het “uitzonderlijk” dat de koers van zo’n groot Nederlands bedrijf met een omzet van meer dan een miljard met bijna 30 procent daalt.

“De markt voor navigatiesystemen staat onder druk. De concurrentie is toegenomen, waardoor de prijzen flink zijn gedaald. Ook gebruiken meer mensen navigatiesoftware op hun smartphone. Daar heeft TomTom te maken met concurrenten als Nokia en Google. De toekomst is dan ook onzeker.”

TomTom is het niet het eerste bedrijf dat een winstwaarschuwing afgeeft. Philips en AkzoNobel gingen TomTom voor. Bedrijven hebben last van hogere grondstoffenprijzen maar ook wordt duidelijk dat de economische groei in West-Europa en Noord-Amerika aan het vertragen is. Meeus:

“Het herstel na de economische crisis begint af te vlakken. En dat terwijl bijvoorbeeld in Amerika consumenten nog steeds heel voorzichtig zijn door hoge werkloosheid en een slechte huizenmarkt.”

Lees ook het artikel ‘TomTom kijkt uit naar nieuwe autodeal‘ dat 18 juni in NRC Handelsblad stond (alleen voor abonnees)