Zo, dat zijn veel vissen!

Sinds enige tijd hebben Amerikaanse wateren, met name de Mississippi en haar aftakkingen, bezoek van de Aziatische karper (wiki). In 2010 begon dat bezoek onaangenaam te worden.

De vraatzuchtige vissen groeien razendsnel en neigen ernaar zich in vergelijkbaar tempo te vermenigvuldigen. De Aziatische karper, overgekomen via internationale handel, is een zogenaamde ‘invasive species‘. Ze verplaatsen zich naar een nieuwe habitat en maken zich die eigen, ondertussen bestaande ecosystemen verstorend. De Amerikanen zijn ‘not amused’.

Vorig jaar werd een heuse top gehouden om het karperprobleem te bestrijden. De invasie van de Aziatische karper, een familienaam waarvan onder meer de gras- en zilverkarper deel uitmaken, wordt nu met honderden miljoenen dollars bestreden. Dit gebeurt onder meer door rivierdoorgangen te sluiten, wat ook weer niet zonder slag of stoot gaat.

Dan nog wat feitjes. De karpers ervaren boten als angstaanjagend waardoor ze uit het water proberen te springen. Ze kunnen tot 3 meter hoog komen en er zijn gevallen waarbij ze zelfs opvarenden verwonden. Denk daarbij aan snijwonden door de vinnen, hersenschuddingen en botbreuken. De Aziatische karper kan wel 45 kilogram wegen. Zo, en nu lekker naar het filmpje kijken.