Zijlstra: cultuurbezuinigingen gaan door zonder aanpassingen

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra zal geen aanpassingen maken aan de door het kabinet voorgenomen bezuinigingen op cultuur.

Zijlstra nam tijdens het overleg in de Tweede Kamer geen van de ingebrachte moties aan voor aanpassing van de plannen, ook niet die van de regeringspartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV om enkele kunstgezelschappen te ontzien. Dat meldt de NOS.

De gedoogcoalitie wilde Zijlstra dwingen om onder andere het Friese theatergezelschap Tryater en het Limburgse Opera Zuid te blijven steunen met subsidies. Zijlstra noemde dit voornemen “sympathiek”, maar wilde het niet steunen. Er zou geen geld voor beschikbaar zijn. Het kabinet wil 200 miljoen euro bezuinigen op cultuur.

Eerder vanavond liet Zijlstra weten niet blij te zijn met het beeld dat tegenstanders van zijn cultuurbeleid schetsen. Zo noemde PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma eerder vandaag de bezuinigingen in de culturele sector een “roofoverval op de podiumkunst en de beeldende kunst”. Volgens de staatssecretaris klopt het beeld niet, dat het kabinet niet in cultuur zou investeren of een hekel aan cultuur heeft. Hij wees in het debat in de Kamer erop dat na de bezuinigingen nog steeds ruim zevenhonderd miljoen euro beschikbaar is voor culturele instellingen.

Voorafgaand aan het overleg vond een manifestatie plaats van duizenden kunstenaars op het Malieveld die protesteerden tegen de plannen onder de noemer ‘Mars der Beschaving’. Enkele honderden demonstranten kwamen oog in oog te staan met de mobiele eenheid. Twee demonstranten werden opgepakt.

    • Hans Klis