Zeuren over een waakvlam

Het kan eigenlijk niet meer stuk. De HBO-raad en de MBO Raad zijn toegetreden tot de Alliantie Olympisch Plan 2028. Nu ook de onderwijssector zich inzet voor de olympische ambities die alle overige organisaties in Nederland al schijnen te hebben, moet het toch kunnen lukken. De Olympische Spelen van 2028 worden in Nederland gehouden. Ga maar na. In die Alliantie zitten het ministerie van Sport (en nog wat), alle provincies, de G4 en alle andere gemeenten, én VNO-NCW en FNV.

Dan kent de organisatie die sinds 2009 Olympisch Vuur heet, ook een ‘council’, met daarin de topmensen van diezelfde organisaties en nóg twee ministers, van wie er een zelfs vicepremier (!) is, een ‘Topsportteam 2028’ met 26 ex-topsporters die zich ook voor de goede zaak inzetten en een adviesraad, de ‘Club van 2028’, met 51 invloedrijke figuren, bestuurders uit de sportwereld, maar ook onder veel anderen de zakelijk directeur van het Nederlands Dans Theater, een consultant van Mojo Concerts, een gedeputeerde van de provincie Drenthe en ga zo maar door.

Allemaal kanjers! Natuurlijk is er ook een dagelijks bestuur en, uiteraard tot slot, het voetvolk dat het echte werk moet doen: het ‘Program Office’.

Heel Nederland staat achter het Olympisch Vuur! Nou ja, ze zoeken nog een voorzitter. Die hadden ze wel, maar hij doet sinds 14 oktober 2010 wat anders. Ivo Opstelten werd toen minister. Sindsdien kent de council een waarnemend voorzitter. Ook het voorzitterschap van het dagelijks bestuur doet waarnemer André Bolhuis er even bij. Opstelten is ook pas een dikke zeven maanden weg. Ja, dat is natuurlijk veel te kort voor het vinden van een opvolger.

Er zijn zeurpieten die beweren dat dat Vuur niet meer is dan een waakvlammetje. Maar het zit echt wel goed hoor, met die olympische ambities. Nou ja, de keuze tussen Amsterdam en Rotterdam is een paar keer uitgesteld, die moet nog wel even worden gemaakt, maar dan? Dan gaan we ervoor!

John Kroon

    • John Kroon