Zeker 25 doden na bomaanslagen op biersalons Nigeria

Op 16 juni vielen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja twee doden door een aanslag van Boko Haram. Foto AFP / Sunday Aghaeze

Bij een aanslag in het noordoosten van Nigeria zijn gisteravond minstens 25 mensen om het leven gekomen. De slachtoffers vielen toen motorrijders bommen gooiden op zeker drie biersalons in de plaats Maiduguri.

Maiduguri, een stad gelegen op zo’n 870 kilometer van hoofdstad Abuja, staat bekend als een bolwerk van de radicaal-islamitische sekte Boko Haram. De Nigeriaanse politie liet dan ook direct weten de moslimfundamentalisten van de aanslagen te verdenken. Hoewel in Maiduguri de shariawetgeving van kracht is, opereren er nog wel enkele salons waar inwoners alcohol kunnen drinken, tot ongenoegen van Boko Haram.

Nigeria werd deze maand twee keer eerder opgeschrikt door terreuraanslagen. Op 16 juni kwamen drie kinderen om het leven bij een bomaanslag op een huis in het stadje Damboa. Op dezelfde dag viel zeker één dode, naast de dader zelf, bij een zelfmoordaanslag in hoofdstad Abuja. Beide aanslagen werden eveneens toegeschreven aan Boko Haram.

Onze Afrika-correspondent Koert Lindijer zei op 16 juni dat de Nigeriaanse autoriteiten geen passend antwoord hebben op de terreur van de islamitische sekte:

“Sinds enkele maanden ontploffen er vrijwel iedere week bommen in het door overwegend moslims bewoonde Noord Nigeria, waar 70 van de 140 miljoen Nigerianen leven. De aanslag op het hartje van het veiligheidsestablishment, het nationale hoofdbureau van politie in de hoofdstad Abuja, toont opnieuw dat politie en leger geen passend antwoord hebben op de opstand van Boko Haram.”