Weer

Als het in Nederland in korte tijd veel warmer wordt dan volgen kort daarna meestal buien. Dit komt doordat de heetste lucht juist vlak voor het binnentrekken van een stuk koelere binnenstroomt.

Voorafgaand aan het overtrekken van een naderend front voert een langgerekte stroming in snel tempo zeer warme lucht van boven Zuid-Europa aan.

Terwijl koelere lucht en buien steeds dichterbij komen, gaat de aanvoer van warmte vanavond en vannacht door. De temperaturen dalen naar 17 tot 20 graden bij zonsopkomst. Tegen die tijd arriveert naar verwachting wel de eerste bui in Zeeland, die vervolgens in de eerste ochtenduren via onder meer een deel van de Randstad naar de Noordzee trekt.

Verder warmt het morgen weer zeer snel op met in het westen maxima tussen 24 en 29 graden en in het midden en oosten 31 tot 35 graden. In de middag en avond ontstaan zware onweersbuien. Allereerst boven de westelijke provincies, pas in de avond in het oosten. Lokaal komen daarbij zeer zware windstoten voor van ruim 100 kilometer per uur en forse hagelstenen.

Na de buien is het de rest van de week een stuk koeler: 17 tot 20 graden, met vanaf later op woensdag wel weer regelmatig zon.