Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Voor genocide gezochte Soedanese president arriveert in China

Caption: Sudan's President Omar Hassan al-Bashir waves to supporters in Port Sudan, capital of Red Sea State June 21, 2011. President al-Bashir threatened on Tuesday to shut down oil pipelines if the south refuses to pay transit fees or continue sharing oil revenues after it secedes next month. South Sudan will become a separate country on July 9, but the two sides have yet to come to a final arrangement on how to manage the oil industry after the split. REUTERS/Stringer (SUDAN - Tags: POLITICS ENERGY CIVIL UNREST BUSINESS)
Caption: Sudan's President Omar Hassan al-Bashir waves to supporters in Port Sudan, capital of Red Sea State June 21, 2011. President al-Bashir threatened on Tuesday to shut down oil pipelines if the south refuses to pay transit fees or continue sharing oil revenues after it secedes next month. South Sudan will become a separate country on July 9, but the two sides have yet to come to a final arrangement on how to manage the oil industry after the split. REUTERS/Stringer (SUDAN - Tags: POLITICS ENERGY CIVIL UNREST BUSINESS) De Soedanese president Omar Hassan al-Bashir zwaait naar zijn aanhangers in Port Sudan. Foto Reuters

De Soedanese president Omar al-Bashir, die internationaal gezocht wordt voor genocide, is vanavond in China aangekomen. Eerder vandaag waren er problemen met het vluchtplan waardoor hij terug moest keren naar Teheran.

China is een belangrijke handelspartner van Soedan en Beijing nodigde Bashir uit, ondanks het internationale arrestatiebevel dat tegen hem is uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Om onduidelijke redenen moest vandaag de ontmoeting met de Chinese president Hu Jintao een dag uitgesteld worden. Volgens het Soedanese ministerie van Buitenlandse Zaken moest het presidentiële vliegtuig boven Turkmenistan van koers veranderen, maar kon dat niet, waardoor het terug moest vliegen naar Teheran. Volgens Sudan Tribune, een Franse krant, was de vluchtroute mogelijk “te riskant”, meldt persbureau Reuters.

De besprekingen tussen de twee handelspartners zijn verzet naar morgen. Hu en Bashir zullen praten over het bevorderen van de stabiliteit in Soedan, nu het zuiden van het land zich op 9 juli officieel afsplitst van het noorden.

Bashir wordt door het hof in Den Haag gezocht voor het organiseren van misdaden tegen de menselijkheid in Darfur. Het Strafhof is afhankelijk van lidstaten om zijn arrestatiebevelen uit te voeren. China is geen lid van het hof en zal hem daarom niet uitleveren. De Soedanese president verwerpt de aanklachten tegen hem. China, dat fors in de Soedanese olieindustrie heeft geïnvesteerd, is bang dat een veroordeling van Bashir leidt tot verdere destabilisering van de regio.

Vanmiddag nam de VN-Veiligheidsraad unaniem een resolutie aan om 4.200 Ethiopische VN-vredessoldaten in te zetten in de betwiste Soedanese regio Abyei. Vorige maand leken de spanningen tussen Noord- en Zuid-Soedan te escaleren, toen Khartoum troepen stuurde om het gebied in te nemen. Op 20 juni stemden de leiders van Noord- en Zuid-Soedan in met de terugtrekking van troepen uit de betwiste regio. De VN-troepenmacht moet zes maanden toezien op de terugtrekking van de troepen van Khartoum en het toezien op de veiligheid het gebied.