VN-Veiligheidsraad stemt in met inzet vierduizend Ethiopische soldaten in Abyei

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem ingestemd met een resolutie om 4.200 Ethiopische VN-vredessoldaten in te zetten in de betwiste Soedanese regio Abyei.

Deze troepenmacht moet zes maanden toezien op de terugtrekking van de troepen van Khartoum en het toezien op de veiligheid het gebied, meldt persbureau Reuters. De resolutie werd opgesteld door de Verenigde Staten. Op 20 juni stemden de leiders van Noord- en Zuid-Soedan in met de terugtrekking van troepen uit de betwiste regio. De resolutie is bedoeld om de terugtrekking te ondersteunen.

Hoewel de troepenmacht, de zogenoemde Interim Veiligheids Troepen van de Verenigde Naties in Abyei (UNISFA), het mandaat krijgt om geweld te gebruiken om burgers te beschermen, zullen zij niet toezien op de naleving van mensenrechten in het gebied. De resolutie vraagt de VN om daarop toe te zien.

Het olierijke Abyei is het voornaamste twistpunt tussen het noorden en zuiden van Soedan. Afgelopen januari stemde de Zuid-Soedanesen in met afscheiding van het noorden. De bedoeling is dat Zuid-Soedan op 9 juli een onafhankelijke staat wordt. Vorige maand namen Soedanese troepen de regio in na gevechten met Zuid-Soedanese militairen. De Verenigde Naties schatten dat bijna honderdduizend mensen Abyei zijn ontvlucht.

De autoriteiten in het noorden en zuiden van het land geven elkaar de schuld van het provoceren van gevechten langs de slecht gedefiniëerde grens. Volgens het zuiden begon het toen het noordelijke leger probeerde de zuidelijke strijders te ontwapenen. Het noorden zegt dat de zuidelijke troepen de gevechten uitlokten.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Abyei.

    • Hans Klis