VN: Libische opstandelingen aan winnende hand

Caption: Libyans celebrate with a Kingdom of Libya flag after receiving the news of an arrest warrant issued against Muammar Gaddafi at the courthouse in Benghazi June 27, 2011. The International Criminal Court issued arrest warrants on Monday for Libya's Gaddafi, his son Saif al-Islam and the country's spy chief, Abdullah al-Senussi, on charges of crimes against humanity. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Inwoners van Benghazi vieren de uitvaardiging van het arrestatiebevel voor Moammar Gaddafi door het Internationaal Strafhof. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

De Libische opstandelingen zijn, met hulp van de NAVO, aan de winnende hand in het gevecht tegen de troepen van Moammar Gaddafi.

Dat heeft ondersecretaris-generaal voor Politieke Zaken Lynn Pascoe van de Verenigde Naties vandaag tegen de VN-Veiligheidsraad gezegd. Pascoe:

“Ondanks dat we niet beschikken over de precieze situatie op de grond, is het duidelijk dat het initiatief bij de Libische opstandelingen ligt wanneer zij ondersteund worden door de NAVO-luchtmacht.”

‘Libische opstandelingen dichter bij Tripoli’

De Libische opstandelingen lieten vanochtend weten dat er met overheidstroepen gevochten wordt voor de macht in Bir Al-Ghanam. Dit is een stad op zo’n tachtig kilometer van hoofdstad Tripoli. De opstandelingen zouden voertuigen en wapens van Gadaffi’s troepen buitgemaakt hebben en het is de bedoeling dat zij hiermee naar de hoofdstad oprukken.

Ondertussen zouden, volgens de Tunesische staatsomroep, onderhandelingen plaatsvinden in Tunesië tussen een drietal Libische ministers en ‘buitenlandse partijen’. Het is onduidelijk wie deze partijen zijn en of de gesprekken zich richten op een mogelijk staakt-het-vuren tussen Gaddafi’s troepen en de opstandelingen. Gisteren werd bekend dat Gaddafi in ieder geval niet deel zal nemen aan onderhandelingen tussen Libië en de Afrikaanse Unie om de crisis in het land te bezweren.

Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel Gaddafi uit

Het Internationaal Strafhof vaardigde vanmiddag een arrestatiebevel uit tegen Moammar Gaddafi, zijn zoon Saif Al-Islam Gaddafi en de chef van de Libische inlichtingendienst Abdullah Al-Senussi. Zij worden door het Strafhof verdacht van misdaden tegen de menselijkheid.

Lees meer over de ontwikkelingen in Libië, Moammar Gaddafi en de NAVO.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis