Verdubbeling van suikerziekte sinds 1980

Wereldwijd lijden nu bijna 350 miljoen mensen aan diabetes. Dat is een verdubbeling in vergelijking met de aantallen van 1980.

Waar in 1980 wereldwijd nog 153 miljoen mensen suikerziekte hadden, waren dat er in 2008 al 347 miljoen, meldt het Britse medische blad The Lancet. In Nederland valt de stijging relatief mee, maar het RIVM verwacht dat het aantal mensen met diabetes in 2020 ook hier is verdubbeld ten opzichte van 1980. Elk jaar komen er in Nederland 71.000 mensen met suikerziekte bij de huidige 740.000 diabetici. „Vooral verontrustend is dat je ziet dat diabetes op steeds jongere leeftijd voorkomt”, zegt Bert Kuipers van het Diabetes Fonds. Te weinig bewegen en een ongezonde voeding zijn de belangrijkste oorzaken van de stijging, zegt hij. Uit het Amerikaans-Britse onderzoek blijkt overigens ook dat Nederlanders met suikerziekte naast de Fransen en Oostenrijkers de laagste bloedsuikerspiegels ter wereld hebben. „In Nederland wordt de diagnose diabetes eerder gesteld. Daardoor kunnen wij eerder betere zorg leveren en ook de complicaties die bij diabetes horen, sterk verminderen”, zegt Kuipers daarover. (NRC)