Van Ardenne: Nederland zakt in internationale pikorde

Agnes van Ardenne.
Agnes van Ardenne. Foto NRC / Roel van Rozenburg

Nederland valt door de harde opstelling van de PVV en bezuinigingen op internationale missies terug in de internationale pikorde. Dit zegt Agnes van Ardenne, vertrekkend permanent vertegenwoordiger (ambassadeur) bij de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie FAO te Rome, vandaag in NRC Handelsblad.

Volgens de oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking, lid van regeringspartij CDA, is het gedoogakkoord met de PVV niet uit te leggen in het buitenland. Diplomaten denken bovendien dat de partij “die op een verschrikkelijk badinerende manier” over immigranten spreekt in het kabinet zit.

Van Ardenne zegt:

“Decennialang had Nederland een grote mond over wat er moet gebeuren in de wereld. Het zag zichzelf als moreel kompas; land van vrede en recht, met het Vredespaleis en het Internationaal Strafhof in Den Haag. Wij vonden dat het buitenland daar een voorbeeld aan kon nemen.”

Nu signaleert zij een andere situatie:

“We hebben een grote partij die de grenzen wil sluiten, omdat ons land vol is. De ontwikkelingshulp kan volgens die partij gehalveerd worden, of misschien zelfs afgeschaft. Wat ik gemerkt heb, is dat er veel leedvermaak is over het feit dat Nederland niet meer het beste jongetje van de klas is. Dat wordt opgemerkt in het buitenland. We zijn teruggevallen tot de middenmoot. We behoren niet meer tot de voorhoede.”

Van Ardenne neemt deze maand na vier jaar afscheid van de FAO. Zij wordt voorzitter van het Productschap Tuinbouw. In Rome was ze een drijvende kracht achter de reorganisatie van de FAO, het kennisinstituut van de VN dat de honger in de wereld moet bestrijden. In die hoedanigheid trof ze diplomaten uit 192 landen.

Over het CDA-congres dat vorig jaar besloot tot kabinetssamenwerking met de PVV zegt ze:

“De stemming had moeten worden uitgesteld om naar consensus toe te werken. De gang van zaken getuigde niet van wijsheid. Het zal tot langdurige verdeling in de partij leiden.”

In NRC Handelsblad van vandaag een uitgebreid interview met Agnes van Ardenne.