Uitgelicht

Nederland, Biddinghuizen, Lowlands 2009, Kyteman Hiphop Orchestra Foto: Isabel Nabuurs Isabel nabuurs

Film

Norbit (Brian Robbins, 2007, VS). In ordinaire komedie mag Eddie Murphy zich weer vaak verkleden. Hij speelt zowel het sullige titelpersonage als zijn vette schreeuwlelijk van een echtgenote en zijn Chinese stiefvader. Ook met gangsta-broers en pimps Pope Sweet Je-sus en Lord Have Mercy.SBS6, 20.30-22.40u..

Q & A (Sidney Lumet, 1990, VS). Langgerekte, maar intelligente thriller over alledaags, achteloos racisme. Onervaren hulpofficier van justitie Timothy Hutton onderzoekt vermeende zelfverdedigingsactie van ijzervretende New Yorkse rechercheur Nick Nolte.RTL7, 22.30-01.10u.

L’amour à mort (Alain Resnais, 1984, F). Op een avond verliest Simon (Pierre Arditi) zijn bewustzijn. Hij is klinisch dood, maar na enkele momenten komt hij weer bij. Die ervaring doet hem zijn leven overdenken en om van de tijd die hem rest het beste te maken, zoekt hij weer contact met Elisabeth (Sabine Azéma), de vrouw met wie hij ooit een intense relatie had.TV5, 23.50-01.20u.

Regen. Korte film uit 1929 van Mannus Franken en Joris Ivens. Een regenbui in de vroege ochtend overvalt passanten in Amsterdam. Voetgangers zoeken een schuilplek, paraplu’s vormen hun eigen architectuur. De camera glijdt langs natte straten, staat stil bij de reflectie van hemel op het natte asfalt. Langzaam klaart de lucht op, de bui is overgedreven. Met Duitse ondertitels. Arte, 01.00-01.10u.

Informatief

Die mit den Tieren leben. Eerste aflevering van serie over buitengewone relaties tussen mensen en dieren in verscheidene landen. Vanavond het echtpaar Pierre en Eliane Thivillon, die al tweemaal een door hun moeder verstoten gorillababy met de fles hebben grootgebracht. De Thivillons zijn oprichters van een dierentuin in het Franse departement Loire. In oktober 1998 nam hun leven een wending toen gorillamoeder Pamela weigerde haar pasgeboren baby Digit te zogen. Het echtpaar ‘adopteerde’ de baby. Vijf jaar later deden zij dat ook met Digits broertje Gincko. Inmiddels weegt de oudste 130 kilo en heeft Gincko het gewicht van een volwassen gorillamannetje: 260 kilo.Arte, 19.30-20.15u.

Fake Britain. Serie over vervalsingen. Vanavond over het grote aantal valse munten van 1 pond die zó echt lijken dat ze zelfs door banken in circulatie worden gebracht. Gefilmd worden de pogingen van verscheidene politieorganisaties om de bende valsemunters op te rollen. Verder de zaak van een moeder en dochter die een hele zieke puppy kochten met vervalste stamboompapieren en de zaak van de dierenarts die zelf zijn naam op een diploma plakte en een praktijk in Liverpool begon – met desastreuze gevolgen. BBC 1, 20.30-20.57u.

Brief van mijn kind. Achter veel grote nieuwsverhalen schuilen menselijke tragedies. In deze serie spelen zes kinderen de hoofdrol. In iedere aflevering schrijft één van hen een brief aan een van zijn ouders. Vanavond de tienjarige Darline, slachtoffer van de aardbeving in Haïti in 2010. Vóór de beving woonde ze samen met haar vader, een weduwnaar, in een klein huis in een buitenwijk van Port-au-Prince. Als ze op die dinsdagmiddag thuiskomt en de aarde begint te beven, moet ze aanzien hoe haar vader levend wordt begraven onder het puin. Het huis is onbewoonbaar geworden, Darline is plotseling wees en haar omgeving is in een grote chaos veranderd.Ned.2, 21.25-22.00u.

Es war einmal... Serie over speelfilms die geschiedenis maakten. Vanavond Milos Formans One Flew Over the Cuckoo’s Nest uit 1975. De film, met in de hoofdrol Jack Nicholson als opstandige tbs’er, was een aanklacht tegen de psychiatrie. In deze documentaire komen, behalve de regisseur en de producer, ook enkele acteurs en de directeur van de kliniek waar de film werd opgenomen aan het woord.Arte, 22.25-23.15u.

Amusement

Moi, Louis, enfant de la mine – Courrières 1906. Drama over de grootste ramp uit de Europese mijnbouwgeschiedenis. Op 10 maart 1906 kwamen 1099 kompels om het leven bij een stofexplosie in een mijn bij het Noord-Franse Courrières. Deze film gaat over de twaalfjarige Louis die juist deze dag voor het eerst de mijn ingaat en behoort tot het groepje overlevenden dat twintig dagen na de ramp wordt gered, en over zijn beste vriendje Charles, zoon van de hoofdopzichter die medeverantwoordelijk is voor het grote aantal slachtoffers. TV5, 18.35-20.00u.

Mahler. Deze week worden (tot en met donderdag) de laatste vijf symfonieën van Gustav Mahler uitgezonden. Ze worden gespeeld door het Concertgebouworkest onder leiding van verscheidene dirigenten. Aan elk concert gaat een korte introductie vooraf door Hans van den Boom waarin ook de betrokken dirigent iets vertelt over die symfonie die hij gedirigeerd heeft. Vanavond de Symfonie nr. 7 onder Pierre Boulez. Ned.2, 22.55-00.25u.