Tyfoon eist zeker negen levens in Zuid-Korea

Niet alleen in Zuid-Korea, maar ook in Vietnam richtte tyfoon Meari grote schade aan. Foto AFP

In Zuid-Korea zijn dit weekend door de gevolgen van een tyfoon zeker negen mensen om het leven gekomen. De meeste slachtoffers verdronken volgens een rampenfunctionaris als gevolg van overstromingen.

Tyfoon Meari kwam zaterdag aan land en legde het leven in Zuid-Korea voor een groot deel plat. Tientallen binnenlandse vluchten werden op zondag geannuleerd en schepen werden verplicht om in de havens te blijven. Naast de negen dodelijke slachtoffers zijn er volgens het Zuid-Koreaanse rampencentrum nog drie mensen vermist. De tyfoon is inmiddels op weg naar het verarmde buurland Noord-Korea, waar het staatspersbureau de inwoners waarschuwde voor vloedgolven.

De Vietnamese regering maakte vannacht bekend dat als gevolg van door dezelfde tyfoon veroorzaakte blikseminslagen, overstromingen en wervelwinden de afgelopen week zeventien Vietnamezen de dood vonden. Verder zijn nog zes mensen vermist, raakten er 64 gewond en werden 2600 huizen vernietigd of beschadigd. Tyfoon Meari richtte ook schade aan op de Filipijnen. Daar raakten zaterdag vijftien mensen vermist en moesten 75.000 inwoners voor de tyfoon op de vlucht slaan.

    • Pim van den Dool