Twee zeges Nederland bij Champions Trophy

Het verjongde Nederlandse hockeyteam won tweemaal maar speelde nog niet echt overtuigend.

De Nederlandse hockeysters zijn het toernooi om de Champions Trophy in Amstelveen goed begonnen. Zaterdag won Nederland het openingsduel met 3-0 van Australië en gisteren werd Duitsland met 2-1 verslagen.

De nieuwe bondscoach Max Caldas bereidt zich met zijn sterk verjongde selectie in Amstelveen voor op het Europees kampioenschap in Mönchengladbach, eind augustus. Daar moet de regerend olympisch kampioen een ticket zien te verdienen voor de Olympische Spelen van volgend jaar, in Londen.

Ondanks de twee zeges in het Wagenerstadion was de eerste grote test voor Caldas nog geen onverdeeld succes. Vooral tegen aartsrivaal Duitsland wist Nederland nauwelijks te overtuigen. Maar Caldas wil nog niet te hard oordelen over zijn ploeg. Voor hem is de uitdaging een nieuwe ploeg te creëren die zich kan meten met Argentinië, dat vorig jaar de macht van Nederland overnam. Nederland won na de Spelen van Athene (2004) vrijwel alle grote prijzen, totdat Argentinië op het WK in Rosario een einde maakte aan de Nederlandse heerschappij.

Caldas wil frivoliteit en avontuur terugbrengen in de Nederlandse ploeg, die na ‘Rosario’ afscheid nam van Janneke Schopman en Minke Smeets. Caldas hanteert daarbij het principe ‘form is king’ – wie in vorm is, stelt feitelijk zichzelf op.

De speelsters zijn tot dusverre zeer te spreken over de aanpak van de Argentijn, die er niet voor terugdeinst jonge talenten direct vanuit Jong Oranje door te laten stromen naar het Nederlands elftal. „Dat maakt iedereen hartstikke scherp”, zei Kim Lammers, gisteren matchwinnaar tegen Duitsland.

Ook oudgediende Marilyn Agliotti is opgebloeid onder Caldas. „Of je nou één of honderd interlands hebt gespeeld, iedereen is even waardevol in dit team”, zegt Agliotti. „Dat is heel verfrissend, ik geniet ervan.”

Toch was er vooral tegen Duitsland nog weinig te merken van een frisse, dominant spelende Nederlandse ploeg. In de tweede helft stond Nederland voor langere periodes met de rug tegen de muur. Daaruit bleek duidelijk dat de ploeg een aantal vaste krachten mist, onder wie Naomi van As, Maartje Goderie, Sophie Polkamp en Ellen Hoog. „We misten de energie om het initiatief te nemen”, zei Caldas. „Duitsland heeft ons een heel moeilijke middag bezorgd. Maar mindere wedstrijden horen erbij.”

    • Rob Schoof