‘Regime Syrië begint op 10 juli overleg met oppositie over nationale dialoog’

Munther Khaddam (C), Hanan Laham (R) and Shawki Baghdadi head one of the sessions of Syrian opposition intellectuals from the inside, during a deliberative meeting held in Damascus, June 27, 2011, to discuss the situation in their country, under the title "Syria for all in a democratic civil state". Syria is witnessing protests against the regime of Syrian President Bashar al-Assad for more than three months. REUTERS/Khaled al-Hariri (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Syrische activisten vergaderden in een hotel in Damascus met functionarissen van het Syrische regime. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

De Syrische regering houdt op 10 juli een overleg met de oppositie om een tijdsplan te bepalen voor een nationale dialoog over politieke hervormingen.

Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA zojuist bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Met het overleg zou president Bashar Al -Assad zijn belofte van hervormingen willen waarmaken. Volgens SANA zal er onder andere gesproken worden over veranderingen aan de grondwet.

Ondanks toezeggingen Assad gaan demonstraties door

Vorige week beloofde Assad om een Nationale Raad voor Dialoog op te richten om hervormingen met alle partijen in het land te kunnen bespreken en kondigde aan actie te gaan ondernemen tegen corruptie, een nieuwe kieswet op te stellen en de grondwet te willen wijzigen. Ook verleende hij amnestie aan betogers die tot 20 juni ‘misdaden’ hebben begaan.

De demonstraties tegen Assad lijken ondanks de toezeggingen van Assad gewoon door te gaan. Op 24 juni zouden na het vrijdaggebed weer tienduizenden mensen de straat op zijn gegaan in Syrië. Bij botsingen met veiligheidsdiensten stierven volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zeker negen mensen.

Bijeenkomst oppositie en regime in Damascus

Vandaag kwamen zo’n tweehonderd Syrische activisten, critici en aanhangers van Assad samen in een hotel in hoofdstad Damascus om de crisis in het land te bespreken. De ontmoeting was goedgekeurd door een hoge regeringsfunctionaris. Sommige critici spraken zich hard uit tegen het regime, terwijl anderen een gematigde toon aansloegen. Volgens oppositieleiders verschaft de vergadering een politieke dekmantel voor het regime om door te gaan met het gewelddadig onderdrukken van de bevolking, zij waren dan ook niet aanwezig.

Volgens Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad probeert het Syrische regime de al versplinterde oppositie uit elkaar te drijven. Of er wat komt van het overleg op 10 juli valt volgens haar nog te bezien:

“Assad wil af van het protest omdat het de positie van de regering ondermijnt. Aan de ene kant wordt daar grof geweld voor gebruikt, aan de andere kant probeert het regime de oppositie uit elkaar te drijven. Want de oppositie bestaat uit liberale hervormers, zoals oud-politiek gevangene en schrijver Michel Kilo, maar ook arme conservatieve soennieten. Het is nog maar de vraag of liberalen als Kilo met deze soennieten in een kamp met het regime kunnen onderhandelen. Bovendien wordt vermoedt dat er onder de Syrische oppositie gewelddadige groepen bevinden. De oppositie is versnipperd en verdeeld, het zou me niets verbazen als er geen akkoord bereikt kan worden met Assad. We zullen moeten kijken hoe het er op 10 juli voor staat.”

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis