Spaans parlement stemt ‘zoals voorzien’ in met verhoging pensioensleeftijd

Caption: Demonstrators hold an assembly against the "Euro Pact" and the handling of the economic crisis, near Madrid's Parliament June 21, 2011. The sign in the center reads, "Enough!". REUTERS/Susana Vera (SPAIN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Spanjaarden nabij het parlement in Madrid demonstreren tegen de aanpak van de economische crisis door de regering. Foto Reuters / Susana Vera

Het Spaanse parlement heeft vanmiddag ingestemd met een kabinetsplan om de AOW-gerechtigde leeftijd van 65 naar 67 jaar te verhogen.

Spanjaarden kunnen op dit moment nog op pensioen gaan op hun 65ste wanneer zij 35 jaar sociale premies hebben afgedragen. Volgens het wetsvoorstel, dat de komende weken nog door de Senaat moet worden goedgekeurd, worden zowel de pensioenleeftijd als het aantal jaren dat premies moeten worden betaald met twee jaar verhoogd. Deze aanpassing wordt vanaf 2013 geleidelijk ingevoerd. Het wetsvoorstel maakt deel uit van een pakket aan hervormingen om de financiële markten ervan te overtuigen dat Spanje zijn schuldenlast kan afbetalen.

Volgens NRC-correspondent Merijn de Waal is het niet opzienbarend dat het wetsvoorstel is aangenomen in het Spaanse parlement, de vakbonden waren al eerder akkoord gegaan met de verhoging van de AOW-leeftijd. Spanje is hiermee wel in zekere zin een koploper in Europa met het verhogen van de pensioensleeftijd, zegt De Waal.

“Het wetsvoorstel was een hamerstuk. De vakbonden waren al eerder akkoord gegaan met de verhoging van de pensioensleeftijd. Het was eigenlijk al maanden in kannen en kruiken. Spanje moet zorgen dat de pensioenen in orde zijn. Het land kampt met een enorme vergrijzing en de meeste mensen sparen in tegenstelling tot Nederland niet particulier bij. In Nederland is er nog niet gestemd over het pensioenakkoord. Het ligt politiek gevoelig in Europa, zo zag je in Frankrijk dat het verhogen van de leeftijd van 60 naar 62 tot grote onrust leidde. Hier kreeg de Socialistische regering steun van de Catalaanse nationalisten en waren de vakbonden ingestemd met het wetsvoorstel. Hier werd gedacht never waste a good crisis om hervormingen in te voeren.”

    • Hans Klis