Slechte dag voor Talibaan in noorden van Pakistan

De Tehrik-e-Talibaan wil zich nu toespitsen op aanvallen op NAVO-troepen, zoals hier op 16 juni toen een bevoorradingskonvooi bij Landi Kotal werd vernietogd. Foto AFP / Waheed Afridi

Bij aanvallen in het noordwesten van Pakistan zijn vandaag vermoedelijk acht militanten en een Talibaanleider gedood. Het zou in het laatstgenoemde geval gaan om Shakirullah Shakir, die woordvoerder is namens de zelfmoordterroristen van de terreurorganisatie. Dit melden bronnen binnen de Pakistaanse geheime diensten aan persbureau AP.

Drone-aanval doodt acht militanten

Shakir zou al rijdend op zijn motor nabij het stadje Miran Shah zijn neergeschoten. Vanuit een voertuig met getinte ramen openden gewapende mannen het vuur. Naast woordvoerderschap van de zelfmoordterroristentak Fidayeen-e-Islam gaf Shakir ook leiding aan de Talibaan in Noord-Waziristan (kaart).

In dezelfde tribale regio, die bekendstaat als Talibaanbolwerk, werden bij een drone-aanval raketten afgevuurd op een pick-up truck. Hierbij kwamen acht vermeende militanten om. Het was de derde keer in enkele maanden tijd dat de Verenigde Staten er aanvallen pleegde met de onbemande vliegtuigjes.

Talibaanleider heeft genoeg van geweld tegen burgers

Ook opmerkelijk is het vermeende afscheiden van de Talibaan door leider Fazal Saeed uit protest tegen het gebruik van geweld tegen burgers. Hij heeft de Tehrik-e-Talibaan opgericht omdat hij zich wil concentreren op de strijd tegen NAVO-troepen. Saeed was actief in Kurram nabij de grens met Afghanistan.

Mogelijk heeft zijn beslissing een eigen groep op te richten te maken met een naderende operatie van het Pakistaanse leger in Kurram (kaart). Het leger maakt bij zijn operaties namelijk onderscheid tussen extremisten die het op doelen in Afghanistan gemunt hebben en strijders die in eigen land aanslagen plegen.

    • Jules Seegers