Saab raakt bestuursleden kwijt, maar haalt Chinese order binnen

Saab verkeert momenteel in erg zwaar weer. Het zag enkele bestuursleden opstappen en heeft problemen de salarissen uit te betalen. Een deal met een Chinees bedrijf zou weer enige ademruimte geven. Foto Reuters / Arnd Wiegmann

Alleen Spyker-topman Victor Muller zit nog in het bestuur van Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab. Twee vakbondsleden zijn vandaag opgestapt. Ondertussen haalde het wel 13 miljoen euro binnen met levering aan een Chinees bedrijf.

Håkan Skött van IF Metall en Anette Hellgren van Unionen verlieten het bestuur, nadat juriste Kristina Geers vorige week al opstapte. Volgens een woordvoerster is nu dringend een nieuwe structuur nodig om de stabiliteit te kunnen waarborgen.

Vorige week werd bekend dat de Zweedse autofabrikant de salarissen van de 3.700 werknemers - die al thuiszitten omdat de productie stilligt - niet meer kan betalen en dat het naarstig op zoek was naar financiering. Een deal met een Chinees bedrijf zou dat probleem tijdelijk oplossen. Een order van 582 auto’s voor in totaal 13 miljoen euro geeft het bedrijf weer wat lucht, claimt de leiding.

Ondertussen gaan de gesprekken om vastgoed van Saab te verkopen en vervolgens te leasen, om zo meer geld vrij te kunnen maken, door. De Russische zakenman Vladimir Antonov zou bovendien willen investeren in het bedrijf, maar kreeg vooralsnog geen akkoord van de Europese Investeringsbank.

De aandeelkoers van het aandeel Swedish Automobile kelderde vorige week op de Amsterdamse beurs naar een dieptepunt na het nieuws dat er geen salarissen uitbetaald konden worden. Het aandeel verloor ruim 61 procent en sloot op 0,94 eurocent, de laagste koers sinds Muller begin vorig jaar met sportwagenfabrikant Spyker het noodlijdende Saab kocht van de Amerikaanse autofabrikant GM.

    • Peter Zantingh