Stakingen openbaar vervoer in drie grote steden mogen doorgaan

Er wordt aanstaande woensdag definitief gestaakt bij het openbaar vervoer van Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. De voorzieningenrechter in Rotterdam bepaalde vandaag dat de staking mag doorgaan. Ook in Den Haag en Amsterdam mogen de stakingen plaatsvinden.

Dat betekent dat er woensdag tussen de ochtend- en de avondspits geen trams, bussen en metro’s rijden in de drie steden. Reizigers ondervinden naar verwachting overlast tussen 9:00 en 15:00 uur. Het personeel gaat naar Den Haag om te protesteren.

De vervoersbedrijven (RET, GVB en HTM) hadden een kort geding aangespannen tegen de vakbonden die de staking organiseren. Zij hadden graag gezien dat de staking verboden zou worden omdat de reiziger er de dupe van wordt, maar de rechtbank vindt de staking “niet disproportioneel”.

Ook in februari, april en mei voerde het personeel van de vervoersbedrijven actie. Volgens de vakbonden verdwijnen door de aangekondigde bezuinigingen en verplichte aanbesteding tientallen bus-, tram- en metrolijnen en neemt de kwaliteit van de dienstverlening af. Ook worden honderden gedwongen ontslagen verwacht. De gemeentebesturen van de drie steden hebben zich tegen de bezuinigingen gekeerd. Het stadsleven zou erdoor worden “ontwricht”.