Republikein Michele Bachmann mengt zich in verkiezingsstrijd

Om haar kandidatuur luister bij te zetten reist Bachmann vandaag al door drie staten. Foto AFP / Emmanuel Parisse

Het Republikeinse congreslid en favoriet van de Tea Party Michele Bachmann heeft zich gepresenteerd als kandidaat voor het presidentschap. Ze maakte haar intenties eerder deze maand al duidelijk tijdens een debat, maar vandaag kondigde ze haar kandidatuur aan in haar geboorteplaats Waterloo, Iowa.

“Kiezers moeten een dappere keuze maken als we de ‘promise of the future’ willen veiligstellen”, zei de 55-jarige Bachmann.

Uit polls blijkt volgens AP dat de Republikein zich vooraan meldt in de drukte onder partijgenoten die zich willen meten met Barack Obama. Die zal volgend jaar weer namens de Democraten verkiesbaar zijn. De Republikeinen moeten eerst onderling uitmaken wie met de huidige president de strijd aanbindt om het Witte Huis. Mitt Romney presenteerde zich in april al als Republikeins kandidaat.

Bachmann is een zogenoemde ‘rising star’ binnen de conservatieve Tea Party. Ze woont in Minnesota en was in een poll onder inwoners, veelal sociaal-conservatieven, in de bij verkiezingen belangrijke staat Iowa slechts 1 procent minder populair dan Romney. Haar grootste uitdaging zal zijn de ultra-conservatieven in de rest van het land voor zich te winnen.

    • Jules Seegers