PvdA spreekt van roofoverval tijdens overleg cultuurbezuinigingen

“Het gaat veel te hard, veel te snel en veel te veel”, zei Kamerlid Jetta Klijnsma (PvdA) vandaag tijdens het overleg over kabinetsplannen voor de culturele sector. Het kabinet moet de bezuinigingen op cultuur halveren en minder snel invoeren, vindt de grootste oppositiepartij.

“Het kabinet maakt cultuur kapot.” De PvdA trok hard van leer tegen staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD), die 200 miljoen euro wil bezuinigen op cultuur. Klijnsma sprak een “trieste dag” waarbij veel “mooie gezelschappen” ten grave worden gedragen.

Het kabinet pleegt verder een “roofoverval op de podiumkunst en de beeldende kunst”, meent zij. En de toon die Zijlstra en premier Mark Rutte (VVD) daarbij aanslaan is “beledigend en koud”.

Voorafgaand aan het overleg vond een manifestatie plaats van duizenden kunstenaars op het Malieveld die protesteerden tegen de plannen onder de noemer ‘Mars der Beschaving’. Enkele honderden demonstranten kwamen oog in oog te staan met de mobiele eenheid. Twee demonstranten werden opgepakt.