Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Overleden auteur Paul Goeken ‘was’ Suzanne Vermeer

Omslag van Apres Ski van Suzanne Vermeer
Omslag van Apres Ski van Suzanne Vermeer

De vorige week overleden schrijver Paul Goeken zat achter het pseudoniem Suzanne Vermeer, een van de meeste succesvolste thrillerschrijvers van de laatste jaren. Dat heeft zijn uitgeverij vandaag bekend gemaakt.

Onder die naam verschenen vanaf 2006 vijf zogeheten ‘vakantiethrillers’, een genre dat verzonnen werd door Goeken en zijn uitgeverij. All inclusive, de eerste, verkocht 17.000 exemplaren. Cruise, de vierde, werd genomineerd voor de NS Publieksprijs. Dit jaar verscheen Bella Italia, momenteel nummer 2 in de Bestseller 60 en er staat nog een boek gepland voor 2012.

In september van vorig jaar ‘onthulde’ Ernest van der Kwast dat hij achter het pseudoniem Suzanne Vermeer zat. Een sensatie leek op handen omdat Van der Kwast daarmee tweemaal genomineerd zou zijn voor de NS Publieksprijs (ook met zijn eigen Mama Tandoori). Later gaf hij toe dat het een stunt was geweest.

Op crimezone.nl staat een prachtig artikel over Goeken, onder meer over hoe hij ertoe kwam onder het pseudoniem te gaan schrijven.

[Hij] liep een tijdje rond met een idee voor een nieuw boek, een spannend verhaal waarin hij de misstanden in de vakantiewereld aan de kaak zou stellen: All inclusive. Toen hij het idee over dit boek aan zijn uitgever Steven Maat vertelde was het ze beiden wel duidelijk dat dit boek nu niet bepaald een typisch Paul Goeken-boek was. Toch sprak het idee de uitgever wél aan. Steven Maat: ‘Het verhaal was gewoon te goed om te laten liggen, we wisten zeker dat het veel lezers zou aanspreken, maar het was een heel ander verhaal dan Pauls eerdere thrillers. Het boek onder zijn eigen naam uitgeven was daarom eigenlijk geen optie.

Goeken overleed afgelopen dinsdag op 48-jarige leeftijd op Gran Canaria, aan de gevolgen van kanker. Zijn uitgeverij laat weten dat er nog een thriller gepland staat voor 2012: Noorderlicht. “We hebben ongeveer de helft ervan gelezen en het restant zullen we binnenkort ontvangen. Noorderlicht komt er in ieder geval, dat zijn we verplicht aan Paul. Hoe we het verder precies gaan doen, daar gaan we ons nog op bezinnen.”