Opnieuw vogelgriep bij pluimveebedrijf in Noordoostpolder

In Creil in de Noordoostpolder is bij een pluimveebedrijf met 6.750 kalkoenen vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf ligt binnen de zone van drie kilometer rond het bedrijf waar vrijdag vogelgriep werd geconstateerd. Dat meldt het ministerie van Landbouw vandaag.

De kalkoenen worden afgemaakt door de Voedsel en Waren Autoriteit. Waarschijnlijk is morgen duidelijk of het om een milde of ernstige variant gaat.

Vrijdag werd vogelgriep geconstateerd bij een ander bedrijf in Creil. Daar werden 47.000 legkippen geruimd. In mei werd ook al vogelgriep vastgesteld in het Gelderse Kootwijkerbroek. In beide gevallen ging het om de milde ‘laagpathogene’ variant. Een milde variant kan muteren tot een zeer besmettelijke en voor vogels dodelijke griepsoort.

Sinds vanmiddag 16.00 uur mogen in een zone van drie kilometer rond het bedrijf in Creil geen pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel vervoerd worden. Deze maatregelen waren al van kracht bij het andere bedrijf in de zone. Voor commerciële pluimveehouders in de gehele zone geldt de komende periode een afschermplicht, waardoor pluimvee niet buiten mag komen.


Grotere kaart weergeven

    • Jules Seegers