Oligarch Prochorov is sterk in mooie woorden

De 46-jarige oligarch Michail Prochorov is zaterdag gekozen tot leider van de kleine partij Rechtse Zaak. Daarmee gaat voor het eerst in tien jaar weer een schatrijke zakenman de Russische politiek in. Begin jaren negentig werd hij voorgegaan door de inmiddels opgesloten ex-oliemagnaat Michail Chodorkovski, die geen toestemming had van de toenmalige president Poetin om politiek te bedrijven.

De boomlange miljardair Prochorov sluit niet uit dat hij premier wordt in een coalitie met Poetins partij Verenigd Rusland. Maar zaterdag zei hij dat alles afhangt van hoe zijn partij, die nog niet in het parlement is vertegenwoordigd, het doet in de verkiezingen van december. De partij kan nu rekenen op 3 procent van de stemmen, terwijl de kiesdrempel 7 procent is.

Rechtse Zaak werd in 2009 door het Kremlin opgericht om een schijn van oppositie tegen Verenigd Rusland te scheppen. Op het partijcongres zei Prochorov dat zijn partij tegen Verenigd Rusland ten strijde gaat trekken, om zo een echt meerpartijenstelsel te realiseren. Thans bestaat er volgens hem slechts een éénpartijstelsel, dat slecht is voor de ontwikkeling van Rusland.

Tijdens zijn toespraak riep Prochorov op tot vrijlating van Chodorkovski en diens zakenpartner Platon Lebedev, die zonder grond gevangen zouden zitten. Tegelijkertijd haalde hij uit naar de bestaande oppositiepartijen, zoals de nieuwe Partij van Volksvrijheid van onder meer Boris Nemtsov, die vorige week door de overheid niet werd toegelaten tot de verkiezingen.

Prochorov wierp zich verder op als kampioen van de politieke vrijheden die onder Vladimir Poetin zijn teruggedraaid. Ook is hij voor decentralisatie van de macht. Voorlopig zijn het vooral mooie woorden. Dat de partij echt tegen Poetins politiek zou ingaan, is niet waarschijnlijk.