New York legaliseert homohuwelijk

Bij de Gay Pride parade in New York werd gisteren uitbundig feestgevierd. De lokale senaat stemde vrijdag voor de openstelling van het huwelijk voor homostellen. Twee miljoen mensen waren getuige. „Als New York het kan, moet de rest van het land het ook kunnen”, zei gouverneur Andrew Cuomo.

Na dagen van intensieve onderhandelingen stemden 33 van de 62 senatoren vrijdagavond voor een wetswijziging die volledige huwelijksrechten verleent aan stellen van hetzelfde geslacht.

Over dertig dagen treedt de wet in werking, daarmee wordt New York de zesde en veruit drukst bevolkte staat in de VS waar homo’s en lesbiennes kunnen trouwen. De staten Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont en het district Columbia gingen New York voor.

In 2009 kwam een wetsvoorstel voor openstelling van het huwelijk in New York niet door de Senaat. Nu stonden senatoren in navolging van de bevolking welwillender tegenover het homohuwelijk. Het aantal kiezers in New York dat aangeeft voor openstelling van het huwelijk te zijn, is sinds 2004 van 37 procent naar nu 58 procent gestegen.

„Bij de eerste optocht 42 jaar geleden waren wij een onderdrukte minderheid”, zei Amy Allison, een deelneemster van het eerste uur. „Nu vieren wij de acceptatie en omarming en het veranderende bewustzijn in ons land.” (Reuters, AP)